>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Tijdmeters

TITEL: Tijdmeters

GENRE: roman

AUTEUR: David Mitchell

UITGEVERIJ: Nieuw Amsterdam

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: 'Wolkenatlas' liet ons verweesd, verrast en verstomd achter in onze favoriete leesstoel. 'De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet' greep ons op heel wat andere vlakken aan en overtuigde ons helemaal van de schrijfkunsten van David Mitchell. Toen 'Tijdmeters' aangekondigd werd, begon het dus al snel te kriebelen en de goddelijke voorzienigheid wilde het zo dat we de laatste bladzijden van 'Knockemstiff' net omsloegen op de dag dat 'Tijdmeters' mooi verpakt in ons boekhandeltje geleverd werd.

Gretig likten ons pupillen aan de eerst van de bijna 600 bladzijden om de komende (inmiddels voorbije) dagen niet meer door het geschreven losgelaten te worden.

In Tijdmeters volgen we het leven van Holly Sykes gedurende vijf decennia (zich afspelend tussen 1984 en 2043) die Mitchell tevens gebruikt om een haarfijn beeld van de evoluties in onze maatschappij te schetsen. Wanneer Holly als 16-jarige door een oudere, vissende vrouw gevraagd wordt of ze - als het nodig is - haar asiel wil verlenen, zegt ze ja, zonder enig idee wat dit voor haar toekomst zal betekenen.
De oudere vrouw behoort tot een uitzonderlijke soort van 'tijdlozen' die via zielsverhuizing het ene na het andere leven kunnen leiden. Dat voert ons niet alleen naar een spannende plot en haast epische strijd tussen goed en kwaad, maar confronteert ons doorheen het boek ook met vragen omtrent de invloed van tijd op onze herinneringen en de invloed van herinneringen op wie we zijn.

David Mitchell voert wederom een sterk staaltje schrijverschap op: bij mondjesmaat installeert hij zijn plot, laat die mooi tot volle bloei komen en breidt daar uiteindelijk ook nog een geloofwaardige en mooie epiloog aan. 'Tijdmeters' is vlot leesbaar, spannend en humoristisch en geeft bovendien een scherpe visie op ons huidig maatschappelijk bestel.

Dat niet alle karakters even sterk zijn, is weliswaar jammer, maar lijkt ons inherent aan het concept van het boek. We lazen 'Tijdmeters' met genoegen en verslonden het boek aan een razend tempo. Fascinerend vinden we vooral dat, na 'De eerste 14 levens van Harry August' er dit jaar een tweede roman bij Nieuw Amsterdam verscheen die met het concept 'zielverhuizing' en 'leven-na-leven' aan de slag ging en dat we beiden met genoegen lazen.

gepubliceerd op 26/12/14, 22:51