>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Waanzinnen

TITEL: Waanzinnen

GENRE: Novelle

AUTEUR: André Baillon

UITGEVERIJ: Voetnoot

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: André Baillon, een Antwerps schrijver die begin twintigste eeuw in het Frans schreef, kende een meer dan fascinerende levensloop.
Weggestuurd worden van scholen, gigantische erfdelen verbrassen op jonge leeftijd met hartstochtelijke minnaressen , huwen met een prostituee, tot tweemaal toe de kost willen verdienen met kippen kweken, na lang aandringen met een begeerde pianiste naar Parijs vluchten: niets leek Baillon vreemd te zijn.

Na een moeilijke jeugd in kostscholen studeerde hij aan de Universiteit in Leuven, maar voelde zich niet thuis in het bourgeois milieu en belandde uiteindelijk na al het bovenstaande in 1923 in een psychiatrische instelling in Parijs. Hij ondernam nadien samen met zijn 24 jaar jongere minnares een zelfmoordpoging, die mislukt. In 1931 ondernam hij weer een zelfmoord poging en in 1932 nam hij - in een kamer vol bloemen - tijdens een tweede poging met een overdosis slaapmiddelen definitief afscheid van het leven.
Frans Denissen schreef in 1999 een knappe biografie over Andr� Baillon die genomineerd werd voor de Ako-literatuurprijs.

Toen we in de heerlijke 'Belgica'-reeks van uitgeverij Voetnoot het boekje 'Waanzinnen' van Baillon terugvonden, sloegen we meteen aan het lezen en geraakten zo ook overtuigd van Baillons literaire kwaliteiten.

In Waanzinnen zie en voel je de realiteit van de ik-figuur langzaam verschuiven. Hoewel vasthoudend aan het feit dat hij geestelijk gezond is, merk je als lezer hoe de norm van wat als gezond beschouwd wordt steeds verder opschuift. Meer en meer nemen neuroses de plaats in van gewoontes en ervaar je het geestelijk verval als een onontkoombare realiteit.

Helder geschreven en nergens grotesk is 'Waanzinnen' een confronterend en - ironisch genoeg - verhelderend stukje literatuur over het verlies van zinnen.

Indrukwekkend.

gepubliceerd op 3/03/16, 16:54