>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


The Devil's Home on Leave

TITEL: The Devil's Home on Leave

GENRE: misdaadroman

AUTEUR: Derek Raymond

UITGEVERIJ: Ballantine Books

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Dat we tussendoor erg graag in een duistere misdaadroman wegduiken.
Dan smullen we van cynische en eenzame flikken, die lak hebben aan regels en oversten, maar hun job met passie en volharding uitvoeren.
Dan likkebaarden we bij beschrijvingen van de Londense onderwereld en de zieke of gewoon door en door slechte geesten die daar ronddwalen.
Dan zien we de rokerige, groezelige pubs zo voor ons geestesoog en luisteren we stiekem mee naar de snode plannen die daar op onchristelijke uren aan de toog gesmeed worden.

Dan vertoeven we graag in de wereld die Derek Raymond schept. Want Raymond weet niet alleen op een geloofwaardige wijze die onderwereld tot leven te wekken, de man kan ook nog eens schrijven en gebruikt die kunde graag om door te dringen in de menselijke psyche.

De confrontaties in de romans van Raymond zijn zelden of nooit testosteron-geladen messengevechten of vol oneliners gegoten kogelregens, maar morele en mentale duels tussen gekraakte geesten. Het geweld is er niet minder om, en de zaken die de naamloze protagonist in 'De Factory'-boeken voorgeschoteld krijgt, zijn ook niet voor de meest gevoelige zielen bestemd.

Maar die duisternis, die zwaarte, die blik in de verborgen krochten van de menselijke geest. Die cynische humor, daar houden we van.

gepubliceerd op 6/02/15, 13:12