>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


The Giver

TITEL: The Giver

GENRE: jeugdroman

AUTEUR: Lois Lowry

UITGEVERIJ: Lannoo

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 12.00

BOEK: Jonas lijkt op te groeien in de perfecte maatschappij: iedereen is gelijk en alles is tot in de puntjes onder controle. Op zijn 12de wordt hij geselecteerd om "Bewaker van herinneringen" te worden en tijdens zijn opleiding gaat er een hele nieuwe wereld voor hem open. Dat gaat gepaard met pijn, iets wat Jonas in zijn beschermde wereldje niet gewoon was.
Maar wie schoonheid wil zien, moet lelijkheid aanvaarden, concluderen we zelf nadat we de laatste bladzijde omslaan.

"The Giver" (omdat er nu eenmaal een recente film van bestaat, vindt de uitgever het blijkbaar nodig om de titel in het Engels te behouden, wijlens ze alle andere 'benamingen' in het boek gewoon vertalen. Vreemd ras, die uitgevers) is een erg vlot lezende jeugdroman die ons met genoegen enige tijd aan onze leesstoel kluisterde.

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de opbouw soms wat simplistisch aanvoelt en ook de karakters niet allemaal even sterk zijn uitgewerkt, maar het boek heeft dat niet echt nodig om meeslepend en aangrijpend te zijn.
Waar de aanvang en de setting nog vrij gezapig van start gaan, komt het boek uiteindelijk in een confronterende stroomversnelling terecht die je gretig lezend meesleurt naar het mooie (en moraliserende) slot.
Kijk, eigenlijk houden we daar wel van: een boek zonder pretentie, eenvoudig geschreven, meeslepend, aanzettend tot initiatief en stimulerend om zelf te denken, zonder veel poespas of blablabla.
Dit blijft in de boekenkast staan tot onze kinderen oud genoeg zijn om het te (willen) lezen.

En zeg dat we het gezegd hebben (onder meer omdat we het nog eens gelezen hebben): wie schoonheid wil ervaren, moet lelijkheid erbij nemen.

Leestip.

gepubliceerd op 21/03/15, 21:35