>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Handleiding voor poetsvrouwen

TITEL: Handleiding voor poetsvrouwen

GENRE: Verhalen

AUTEUR: Lucia Berlin

UITGEVERIJ: Lebowski

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 19.00

BOEK: Het derde boek in The Lebowski Book of the Month Club is de indrukwekkende verhalenbundel Handleiding voor poetsvrouwen van de in 2004 overleden Amerikaanse schrijfster Lucia Berlin. Tijdens haar leven publiceerde ze 5 verhalenbundels maar raakte ietwat vergeten. Nu plaatst Lebowski (en MacMillan Publishers in Amerika) haar weer voor het voetlicht en dat juichen we toe.

Berlin schrijft eerlijk en open over het leven zelf en levert een verhalenbundel af die bijna als een roman leest. Personages keren terug of lijken tussen de lijnen aanwezig te zijn in andere verhalen. De sfeer is soms rauw en confronterend, soms frivool en ironisch maar altijd menselijk en vol rake observaties.

De verhalen hebben soms een autobiografische kant en zijn behoorlijk verontrustend wanneer ze over verslaving (alcohol en/of drugs) handelen: het vertelde is zo open en eerlijk dat het onder je huid kruipt en desnoods enkele rillingen langs je ruggenwervel veroorzaakt.

Zo neemt Berlin je het hele boek mee naar een milieu waarover parate kennis ons ontbeert, maar waarin we wel menselijke kommer en kwel, maar evenzeer moed en oprechtheid herkennen.

Ronduit indrukwekkend. Of zeiden we dat al?

gepubliceerd op 8/05/15, 10:21