>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Het Nulpunt (Ground Zero)

TITEL: Het Nulpunt (Ground Zero)

GENRE: Roman

AUTEUR: Jess Walter

UITGEVERIJ: Marmer

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 19.95

BOEK: We zijn zeker niet de enigen die via het fantastische 'Schitterende ruïnes' kennismaakten met Jess Walter. Nadien lazen we - evenzeer met genoegen - zijn misdaadroman 'De donutman' en ontdekten we een schrijver die van vele markten thuis is.
Dat bewijst Walter ook met 'Het Nulpunt' een indrukwekkende roman die zich afspeelt in New York net na de dramatische aanslagen op het WTC op 11 september 2001. Het boek kreeg niet voor niets als ondertitel 'Ground zero' met zich mee.

Hoofdpersonage Brian Remy is een agent die op de dag zelf bij de aanslagen aanwezig was en ook de dagen erna mee het puin doorzocht op zoek naar overlevenden of uiteindelijk lichamen of lichaamsdelen. De man draagt de psychische gevolgen van die dagen met zich mee: hij heeft gaten in zijn geheugen en zijn beleving. Dit geeft de roman een erg fascinerend en verrassend verloop en zorgt zelfs voor de nodige humor.

Walter beschrijft de nasleep en hoe verschillend mensen en instanties daarmee omgaan. Hiervoor creëert hij een boeiende plot, waarin Remy al dan niet een spilfiguur blijkt te zijn.

Ten tijde van de aanslagen op het WTC was Jess Walter in New York om als journalist een reportage over de toenmalige hoofdcommissaris van de politie te schrijven. Dat de schrijver met zijn neus op de feiten stond, laat zich gelden in de roman: hij voelt erg realistisch aan en lijkt dicht op de huid van de betrokkenen te zitten. Ronduit indrukwekkend.

Walter raakt met deze roman aan enkele essenties van de nasleep van 9/11: hoe reageerde Amerika en was die reactie al dan niet terecht. Het fascinerende karakter van Remy zorgt voor unieke blikken op leven en lijden in New York na 11 september en werpt - soms bijna absurde - inzichten op over de reactie van instanties en overheid op hun taken na de aanslag.

Een erg straffe roman die beklijft, fascineert en heel wat relevante vragen opwerpt.

Indrukwekkend. (maar dat zegden we al)

Als toemaatje krijgen we op het eind van het boek nog dagboekfragmenten die Walter schreef tijdens zijn verblijf in New York na de aanslagen. Om stil van te worden.

gepubliceerd op 22/05/15, 14:00