>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Niets dan de nacht

TITEL: Niets dan de nacht

GENRE: roman

AUTEUR: John Williams

UITGEVERIJ: Lebowski

GELEZEN DOOR: gert

PRIJS: € 19.99

BOEK: Als 4de titel in de 'Lebowski book of the month club' krijgen we het debuut van John Williams (de schrijver van Stoner, Butcher's crossing en Augustus) voorgeschoteld.

"Niets dan de nacht" verhaalt één dag uit het leven van Arthur Maxley, een eenzame jonge ziel die wat verloren loopt en duidelijk de sporen met zich meedraagt van één of ander trauma. Wat dat trauma precies is, laat Williams in zijn debuut pas helemaal op het einde los, waardoor je plots de psyche van het hoofdpersonage een pak beter aanvoelt.

Arthur Maxley vertoont in zijn eenzaamheid verwantschap met de (20 jaar later neergeschreven) William Stoner en ook in zijn idee dat het leven iets is wat je ondergaat.

Het debuut van Williams is het ontdekken waard, het is wat scherper dan de latere werken en het drama is heftiger neergeschreven. Het is fascinerend om de kiemen van zijn latere werk te zoeken en te ontdekken en het is leuk het volledige oeuvre van Williams achter de kiezen te hebben.

Natuurlijk kan het niet tippen aan 'Stoner', maar dat hoeft ook niet, 'Niets dan de nacht' is knap opgebouwd, verrassend en heftig: een debuut dat sowieso lezenswaardig blijft.

Groot schrijver die John Williams, en in 'Niets dan de nacht' mocht het publiek daar voor het eerst van proeven.

gepubliceerd op 4/06/15, 12:36