>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


De grote onttakeling

TITEL: De grote onttakeling

GENRE: SF-roman

AUTEUR: Alfred Bester

UITGEVERIJ: Meulenhoff

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Met Alfred Bester maakten we kennis door 'The stars of my destenation' te lezen, een verrassend boek dat ons stevig in de ban hielt.

Onlangs pikten we - tweedehands - zijn debuut 'De grote onttakeling' op en sloegen we meteen aan het lezen.

In een tijd waarin gedachtenlezers (BZW-ers) de dienst uitmaken, besluit Ben Reich, één van de rijkste en machtigste mannen van de planeet, zijn grote en enige concurrent uit de weg te ruimen.
Door de aanwezigheid van gedachtenlezers is er echter al meer dan 70-jaar geen moord meer gepleegd, de gedachte alleen eraan is al voldoende om de plannen te laten mislukken.
Reich slaagt er toch in, waarna we mee lijken gevoerd te worden in een politieroman, weliswaar met telepathie en 'gluren' (gedachtenlezen) als smakelijke extraatjes.
Net toen we dachten dat dit wel behoorlijk 'gewoontjes' was voor Alfred Bester, begon de plot zich helemaal te ontspinnen en geneerden we ons even omdat we vergaten waren wat voor straffe plots Bester altijd uit zijn pen wist te toveren.
Het verrassende en grootse einde maakte onze twijfels dan ook volkomen overbodig. En, zoals we ook al verwacht hadden, gaf Bester zijn plot ook nog een moraliserende maatschappelijke boodschap mee. Goed gedaan, me dunkt!

gepubliceerd op 4/06/15, 13:11