>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Verslagen uit vietnam

TITEL: Verslagen uit vietnam

GENRE: oorlogsverslag

AUTEUR: Michael Herr

UITGEVERIJ: Arbeiderspers

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Volgens John Le Carré "Het beste boek dat ik ooit heb gelezen over mannen en oorlog in onze tijd" en H.J.A. Hofland beschouwt Michael Herr als één van "de beste bronnen" over de Vietnamoorlog. Daar hebben we natuurlijk niet veel aan toe te voegen.

Michael Herr was Vietnam-correspondent voor Esquire Magazine en schreef daar in 1977 het indrukwekkende 'Dispatches' (Verslagen uit Vietnam) over. Het was één van de eerste boeken die de Amerikanen een blik gunden op het wedervaren van soldaten tijdens de Vietnamoorlog.

Wat het verslag van Herr zo indrukwekkend maakt, is zijn openheid en eerlijkheid over zowel zijn eigen ervaring van de oorlog, als de ervaringen en verhalen van de betrokken soldaten.
Herr is helder, oprecht en velt geen oordeel, hij beschrijft alle kanten van het verhaal: over zachtaardige, lieve moordmachines, over het dubbele gevoel dat correspondent zijn oplevert, over de fictie die de officiële diensten de wereld insturen, over de medeplichtigheid van media, over twijfels, angst en overlevingsinstinct.

Michael Herr geeft een krachtig beeld van de gevoelens, sfeer en indrukken die de oorlog en het land op hem en de soldaten maakt en eerder dan zijn boek op te hangen aan spectaculaire verhalen over helden en vuurgevechten, gebruikt hij die ter illustratie van emoties en uitspraken van soldaten.

Zo krijg je een indrukwekkend, raak en doordringend beeld van de Vietnamoorlog. Michael Herr ontkent tenslotte ook niet de uitwerking die een verblijf tussen de troepen in oorlogsgebied op een mens heeft: de broederband, de kameraadschap, iets wat je mist als je weer thuis bent. Dat dubbele gevoel spat van elke bladzijde en maakt van 'Verslagen uit Vietnam' een eerlijk en aangrijpend relaas dat zijn actualiteit niet zal verliezen.

Straffe kost.

gepubliceerd op 8/06/15, 22:18