>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Een beknopte geschiedenis van zeven moorden

TITEL: Een beknopte geschiedenis van zeven moorden

GENRE: roman

AUTEUR: Marlon James

UITGEVERIJ: Lebowski

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 24.99

BOEK: Heerlijk vonden we het om onze tanden nog eens in een turf van meer dan 700 bladzijden te zetten. Gulzig en gretig verslonden we pagina na pagina en ontdekten dat er veel meer slachtoffers vallen dan de zeven uit de titel, dat Marlon James schrijven kan, en dat de politieke en maatschappelijke geschiedenis van Jamaica in de jaren '70 en '80 erg bewogen was.

Marlon James hangt zijn verhaal op aan de moordaanslag op Bob Marley ('De Zanger' in het boek) in december 1976. Enkele dagen voor het 'Smile Jamaica'-concert drongen onbekenden de woning van Marley binnen. Op bijna miraculeuze wijze ontsnapten Marley, zijn vrouw en zijn manager aan de dood. De aanslag zou politiek geïnspireerd zijn geweest, maar werd nooit opgehelderd.

In 'Een beknopte geschiedenis van zeven moorden' krijgen heel wat personages uit alle lagen van de bevolking een stem in de maatschappelijke en politieke context die de moordaanslag zouden veroorzaken. De misdaad in de getto tiert welig, politici proberen belangrijke figuren aan hun krant te krijgen en de CIA (angstig als altijd voor de opkomst van het communisme en zich duchtig werend in de koude oorlog) gooit links en rechts olie op het vuur of pookt waar ze het nodig vinden de hete kolen op.

Het verhaal speelt zich af over drie decennia, alle personages krijgen de nodige diepgang met zich mee, zijn erg geloofwaardig en belichten zo elk op hun manier de verschillende kanten van de maatschappelijke context in Jamaica en de gevolgen van de moorden en bemoeienissen door politici en CIA.

Marlon James heeft een scherpe pen waarmee hij genadeloos omspringt. Zowel bij zijn beschrijvingen van het geweld als bij het schetsen van zijn karakters neemt hij geen blad voor de mond; wat van 'Een beknopte geschiedenis van zeven moorden' een soms heftig en adembenemend boek maakt.

Een sterk staaltje literatuur om duimen en vingers van af te likken. Genadeloos, met veel vaart geschreven, de nodige humor en heel wat verfrissende referenties.

Topboek en absolute aanrader!

gepubliceerd op 18/06/15, 15:33