>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Het geschikte moment 1855

TITEL: Het geschikte moment 1855

GENRE: dagboekroman

AUTEUR: Patrik Ourednik

UITGEVERIJ: IJzer

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 14.95

BOEK: Patrik Ourednik is vooral gekend van zijn boek 'Europeana' waarin hij op geheel eigenzinnige wijze naar de Europese geschiedenis van de 2Oste eeuw kijkt.

'Het geschikte moment' is een fascinerende dagboekroman over de oprichting van een anarchistische kolonie in Brazilië. In het midden van de 19de eeuw schepen mensen uit verschillende landen van Europa samen in op een schip dat naar de kolonie 'Fraternitas' vaart, om daar te gaan leven als waarlijk vrije mensen.
Uit het dagboek - dat de auteur naar een oude geliefde stuurt - blijkt al snel hoe die gelijkgezinden van mening verschillen over wat waarlijk vrij zijn is en hoe hun anarchistische kolonie er moet uitzien. Met humor of milde ironie beschrijft Ourednik de verschillen die al opspelen tijdens de reis en uitvergroot worden eens de kolonisten in Brazilië aankomen.
Op een erg originele manier breidt de auteur een slot aan zijn boek, dat meteen de geloofwaardigheid van dagboekfragmenten in twijfel trekt en verrassende inzichten over de kolonie verschaft.

Goed gedaan, boeiende materie en ideaal leesvoer voor een enkele treinreis Heist-op-den-Berg - Brugge, zo ontdekten we. Leestip wat ons betreft.

gepubliceerd op 18/06/15, 15:46