>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Walden & De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid

TITEL: Walden & De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid

GENRE: filosofische roman

AUTEUR: Henry David Thoreau

UITGEVERIJ: De Bezige Bij

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 24.99

BOEK: We worstelden in het verleden al eens met een zwakke vertaling van 'Walden' uit de jaren '70 en strompelden af en toe door de Engelstalige editie. Er klonk dan ook luid gejuich en gejubel toen De Bezige bij besloot om een nieuwe vertaling te publiceren.

'Walden' werd voor het eerst gepubliceerd in 1854, nadat Thoreau er negen jaar aan gewerkt had. Het boek vertelt over het leven dat Thoreau leidde nadat hij een hut bouwde aan Walden pond om er eenvoudig en van het land te leven.

Henry David Thoreau woonde 2 jaar en 2 maanden in zijn eigenhandig gebouwde hut, maar beschrijft zijn wedervaren alsof het zich tijdens een periode van een jaar afspeelde. Het boek is een uniek werk: deels autobiografie, deels filosofie en een gedegen afzetting tegen een aantal normen en waarden van de toenmalige Amerikaanse maatschappij.

Wat het meeste indruk op ons maakt, is hoe lezenswaardig het betoog van Thoreau ook vandaag nog is. De kritieken die hij uit op bepaalde gedragingen of visies van zijn medeburgers, zijn ook vandaag nog op hun plaats en zijn visie op hoe het allemaal zou kunnen zijn, vindt ook vandaag nog gretig aftrek.

Natuurlijk zien we de filosofie van Thoreau door een romantische bril. Maar de waardes die hij aanhaalt en de gedachtes van waaruit hij zijn visie rechtvaardig, lijken ons nog steeds erg waardevol en het overdenken waard.

Niet alle betogen van Thoreau zijn even eenvoudig te behappen, maar Walden lijkt me verplicht leesvoer voor eenieder die bewust in het leven probeert te staan en bereid is na te denken over onze plaats op deze bol.

Lezen die handel. Lezen, zeg ik u!

gepubliceerd op 3/07/15, 12:44