>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


The Illuminatus! Trilogy

TITEL: The Illuminatus! Trilogy

GENRE: roman/cult

AUTEUR: Robert Shea & Robert Anton Wilson

UITGEVERIJ: Robinson

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 16.95

BOEK: In 1975 publiceerden Robert Shea & Robert Anton Wilson hun gedoodverfde undergroundklassieker 'The Illuminatus! Trilogy'.

Het boek verkreeg een cultstatus, werd bekroond en omgevormd tot een toneelstuk. Wij verslonden de meer dan 700 pagina's gulzig en zouden in een erg korte samenvatting zeggen dat dit de Slinger van Foucault op speed & lsd is. (De Slinger van Foucault werd in 1988 voor het eerst gepubliceerd.)

Twee ervaren politie-inspecteurs worden er op uitgestuurd om de bomaanslag op het kritische linkse blad 'Confrontation' te onderzoeken. Al snel ontdekken ze dat het blad een intensieve speurtocht leidde naar de 'Illuminati', een 'verlicht' geheim genootschap dat al sinds mensenheugenis zou bestaan en achter de schermen van de macht alle touwtjes in handen zou hebben. Wat volgt is een lange en fascinerende trip naar de wortels en waarheid van dit genootschap (en soortgelijken) vol mystiek, maatschappijkritiek, filosofie, sex, drugs & rock'n roll.

De stijl van het boek onderschrijft een aantal van de mystieke waarheden die later naar boven komen: je krijgt wisselende vertelperspectieven, sprongen in tijd en ruimte en soms losse gedachten van personages die helemaal niet op hun plaats lijken te staan. Wanneer de puzzel later mooi in elkaar blijkt te passen, waren we onder de indruk van de manier waarop de auteurs dat bewerkstelligd hadden.

We smulden van deze trilogie - vol hele en halve waarheden - die zichzelf in twijfel trekt, de lezer op het verkeerde been zet, die geënt is in de realiteit maar er eigenzinnig haar eigen ding mee doet en afsluit met een aantal (hilarische) appendices.

The Illuminatus! Trilogy heeft alles wat een goed cultboek moet hebben. Rake (maatschappij-) kritieken, fascinerende karakters, hilarische dialogen,... kortom een toppertje!

gepubliceerd op 3/07/15, 11:41