>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Southern-reach trilogie

TITEL: Southern-reach trilogie

GENRE: roman

AUTEUR: Jeff VanderMeer

UITGEVERIJ: De Bezige Bij

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 18.50

BOEK: Toen in juni 2014 'Vernietiging' - deel 1 van de Southern Reach-trilogie - verscheen, was onze nieuwsgierigheid meteen geprikkeld. Maar omdat we onszelf nog steeds herkennen in het kind dat pas kan ophouden met snoepen als het misselijk wordt en buikpijn krijgt, wisten we dat de frustratie en ontgoocheling groot zou zijn als we zouden moeten wachten op het verschijnen van de volgende delen om verder te kunnen lezen. Het leek ons dan ook zinvol om het boek even uit onze gedachten te bannen en zo lieten we ook de publicatie van deel 2 'Autoriteit' passeren alsof het niets was. Pas toen we onlangs het slotdeel 'Aanvaarding' in onze handen kregen, namen we de volledige trilogie mee naar huis, sms-ten even naar de baas daarboven dat die hittegolf mocht starten, hingen de hangmat op, mixten een gin-tonic (of twee) en sloegen gretig aan het lezen.

De Southern Reach-trilogie draait rond het wedervaren van een aantal onderzoekers in en rond 'Gebied X', een stuk kust dat volledig afgesloten werd van het continent, waarover de overheid graag vertelt dat er een ecologische ramp plaatsvond. We volgen een biologe, een psychologe, een antropologe en een landmeter die als 12de expeditie naar het gebied trekken om meer duidelijkheid te scheppen over de toestand van die ongerepte wildernis, zoals Gebied X beschreven werd door de allereerste expeditie.
In die context tovert Jeff VanderMeer een eigenzinnig en fascinerend stukje literatuur uit zijn hoed. De trilogie leest erg vlot en baadt in een beklemmende en claustrofobische sfeer. (Die twee gin-tonics dienden al snel eerder om onze zenuwen te sussen dan om ons te verfrissen). Slechts mondjesmaat komen we meer te weten over Gebied X, maar veel lijkt die informatie niet te verhelderen. Hoewel je als lezer snakt naar een degelijke uitleg of oorzaak omtrent de vreemde dingen die in Gebied X voorvallen, leef je vooral erg sterk mee met de personages. Hun angsten, eenzaamheid, vragen en twijfels maken van de Southern Reach-trilogie een erg intense leeservaring.

Jeff VanderMeer hanteert zijn pen al jarenlang met verve, heeft al enkele mooie literaire prijzen tussen de cactussen op zijn vensterbank staan, maar werd - als we ons niet vergissen - niet eerder naar het Nederlands vertaald. De hoogste tijd, dachten we na het lezen van de indrukwekkende Southern Reach-trilogie.
De boeken zijn niet in één genre te vatten. Ze hebben de spanningsboog van een degelijke thriller, de intensiteit van een krachtige psychologische roman, lezen soms als een klassieke avonturenroman of een subtiele ecologische aanklacht om af en toe ook nog eens rake ideëen op de lezer af te vuren. Kortom: beklijvend, verfrissend & origineel.

Wie zich laat afschrikken door het mystieke of science-fiction-achtige kantje dat aan de trilogie kleeft, laat een kans liggen, zo denken we.
Als je altijd de snoepjes met sinaasappelsmaak (oranje, zoveel zekerheid biedt het leven ons nog wel) uit het pakje vist, word je nooit eens verrast en gaat de verfrissende smaak van citroen (de gele) de ietwat chemisch zure smaak van appel (de groene) of de licht-duffe smaak van kersen (de rode) aan je voorbij. (Maar die buikpijn, die komt er zo ook wel).
Was dat een zinvol punt? Een slotzin was het alleszins.

gepubliceerd op 9/07/15, 10:43