>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


American Gods

TITEL: American Gods

GENRE: roman/cult/fantasy

AUTEUR: Neil Gaiman

UITGEVERIJ: Headline

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 14.95

BOEK: De in Amerika residerende Brit Neil Gaiman is van vele markten thuis. Hij begon als journalist en werkte zich de literaire wereld in met de cult-stripreeks 'The Sandman'. Hij schreef ook songteksten, een gids over 'The Hitchhikers guide tot the Galaxy' en scenario's voor tv. In 2001 leverde hij met 'American Gods' een indrukwekkende roman af die meermaals bekroond werd.

'American Gods' vertelt het verhaal van Shadow, die een straf van 3 jaar in de gevangenis uitzit. Net voor zijn vrijlating krijgt hij te horen dat hij enkele dagen vroeger mag vertrekken omdat zijn vrouw overleden is. Ietwat verdwaasd en afgestompt ontmoet hij op zijn terugweg naar huis de fascinerende Mr. Wednesday die hem meteen een job aanbied. Shadow gaat op het aanbod in en is zo vertrokken voor een fascinerende odyssee door Amerika in het gezelschap van Wednesday, die meer blijkt te zijn dan Shadow dacht.

Gaiman speelt het hele verhaal door met de aanwezigheid van verschillende werelden en het op hand zijnde conflict tussen de 'oude' goden en de 'nieuwe' goden.

Het verhaal leest als een trein en bevat indrukwekkende referenties naar de Amerikaanse geschiedenis en de zwarte pagina's daarvan. Een verhaal met heel wat fantasie, dat nergens losse draadjes vertoont en ook de grotere thema's van het leven niet uit de weg gaat.

Naar onze mening zijn alle bekroningen voor dit boek terecht. We zijn dan ook blij dat De Boekerij in het najaar een Nederlandse vertaling uitbrengt. Niet twijfelen! Leestip!

gepubliceerd op 23/07/15, 12:35