>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Het nichtje van de poppenspeler

TITEL: Het nichtje van de poppenspeler

GENRE: roman

AUTEUR: Angela Carter

UITGEVERIJ: Nieuw Amsterdam

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 19.99

BOEK: Angela Carter selecteerden we met 'Night at the circus' al eens in ons cultaanbod, maar het boek bleef voorlopig op ons te-lezen-lijstje staan.
Toen uitgeverij Nieuw Amsterdam met een vertaling van The Magic Toyshop (Het nichtje van de poppenspeler) uitpakte, zagen we dit als een unieke kans en aarzelden geen seconde om het boek te lezen.
En daar zijn we niet rouwig om.

Een terechte en puike vertaling - van de vaardige hand van Marijke Versluys - van een klassiek werk uit 1967 en een erg goeie gelegenheid om het werk en de kunde van de op 51-jarige leeftijd overleden Angela Carter te ontdekken.

De 15-jarige Melanie moet gedwongen verhuizen naar de Londense buitenwijken nadat haar ouders bij een vliegtuigcrash om het leven komen. Samen met haar jongere broer en zusje moet ze - vanuit haar rijkeluis achtergrond - zich aanpassen aan het leven in de speelgoedwinkel waar haar norse en eigengereide nonkel samenwoont met zijn stomme (niet pratende dus) vrouw en haar 2 broers.

Angela Carter schrijft met een vlotte pen en geeft haar karakters en verhaal vorm met een uniek oog voor detail. Naast de beklemmende sfeer in het gezin van de poppenspeler, baadt het boek in de frivole thematiek van de ontluikende seksualiteit en zoektocht naar identiteit van de 15-jarige Melanie.

Een straf boek in een frisse, meeslepende en verrassende stijl met een plot als een klapper op de vuurpijl. Een frivool geschreven boek vol humor en spielerei dat stilaan verschuift naar een Shakespeariaans drama. Indrukwekkend.

Moge uitgeverij Nieuw-Amsterdam hierdoor geïnspireerd geraken om het oeuvre van Carter verder te vertalen. Graag Night at the Circus als volgende ;)

Absolute aanrader, knap staaltje literatuur.

gepubliceerd op 24/02/16, 11:08