>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Geld

TITEL: Geld

GENRE: (cult)roman

AUTEUR: Martin Amis

UITGEVERIJ: Pandora

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 12.50

BOEK: Boeken wachten geduldig op hun moment om gelezen te worden. Zo was dat ook met 'Geld' van Martin Amis. Sinds onze eerste cultavond zat het mee in de selectie en het stond steeds bovenaan ons verlanglijstje.
Toch slaagden we er 6 jaar in om telkens in een ander boek te beginnen, maar kijk, plots namen we het ter hand en was het liefde op het eerste gezicht.

Geld kreeg als ondertitel 'Afscheidsbrief van een zelfmoordenaar' en verhaalt over John Self, een 35-jarige Londense reclameman die zich over de grote plas waagt om daar in de filmindustrie het grote geld binnen te rijven.

Self drinkt als een tempelier en gaat zich te buiten aan elke mogelijke vluchtroute die onze maatschappij te bieden heeft: drugs, prostitutie, pornografie,... Hoewel de grote man in Amerika, krijgt hij zijn eigen leven niet echt in de plooi en wordt hij in Londen bedrogen door zijn vriendin Selina Street.

Martin Amis beschrijft snel, venijnig, doordacht en met veel humor de neergang van zijn hoofdpersonage. Hilarische en tragische scènes wisselen elkaar in sneltempo af en Amis schetst zo een confronterend en kritisch maatschappijbeeld.

Ondertussen voert hij op licht cynische wijze ook zichzelf als personage op en weeft hij een verrassende - hoewel deels voorspelde - plot in elkaar.

We waren erg blij dat boeken zo geduldig zijn en genoten met volle teugen van stijl, verhaal en karakters. Terechte (cult)klassieker me dunkt!

gepubliceerd op 19/02/16, 16:14