>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Jij zegt het

TITEL: Jij zegt het

GENRE: roman

AUTEUR: Connie Palmen

UITGEVERIJ: Prometheus

GELEZEN DOOR: Margot

PRIJS: € 19.95

BOEK: We dragen Connie Palmen al lang in het hart, sinds we De Vriendschap en De Wetten lazen en haar in de media leerden kennen als een sympathieke, innemende dame.

Toen we vernamen dat ze een boek schreef over de relatie tussen Sylvia Plath & Ted Hughes waren we helemaal gefascineerd en telden we de dagen naar de publicatie af.

In Jij zegt het kruipt Palmen in de huid van Ted Hughes en laat hem vertellen over zijn huwelijk met Sylvia Plath dat op 11 februari 1963 eindigde met haar zelfmoord.

Een zelfmoord die nadien zijn leven zou beheersen, Hughes nestelde zich in stilzwijgen en Sylvia Plath werd nadien her en der afgeschilderd als martelares.

De destructieve relatie tussen Hughes en Plath die Palmen schetst, maakt van Jij zegt het een erg intense leeservaring. Je zit de personages dicht op de huid en krijgt een - soms beklemmend - inzicht in de verhouding tussen de hoofdpersonen en wat het samenleven met hen doet.
Plath en Hughes waren beide schrijver, waardoor je doorheen het boek ook een heldere inkijk in het schrijversleven gegund wordt.

Palmen trekt een breed taalregister open, maar schrijft geen woord te veel en weet daarmee feiten en ideeën raak en scherp te schetsen.

Een verrijkende leeservaring die extra cachet kreeg doordat we de andere kant van het verhaal reeds beheersten, wat een meerwaarde, maar geen noodzaak is om van het boek te genieten.

Straf werk van een straffe madam. Toptip!

gepubliceerd op 19/02/16, 16:48