>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


De Zwarte Brug

TITEL: De Zwarte Brug

GENRE: roman

AUTEUR: Erik Vlaminck

UITGEVERIJ: Vrijdag/Wereldbibliotheek

GELEZEN DOOR: Margot + Gert

PRIJS: € 19.99

BOEK: In een interview met het weekblad Knack kreeg Erik Vlaminck onlangs voorgeschoteld 'Dat hij toch nooit echt doorgebroken was". Vlaminck bleef er rustig onder: "Ik heb een trouw lezerspubliek dat blijft groeien. De verkoopcijfers van mijn boeken zijn gestaag gestegen tot aantallen waar collega's die doorgebroken heten te zijn jaloers op zijn"
Nuchter en zonder poespas: dat is de Erik Vlaminck die een graag geziene gast in Het Voorwoord is en de Erik Vlaminck die zijn pen meesterlijk beheert. Dat is ook de auteur van wiens trouwe en groeiende lezerspubliek wij deel uit maken.

Margot was erg onder de indruk van Suikerspin en las ook Brandlucht met veel genoegen. Steller deze is dan weer een grote Dikke Freddy-fan, las Brandlucht graag en amuseerde zich kostelijk met Miranda van frituur Miranda.
Laat ons nu boudweg stellen dat alles wat ons aan bovenstaande titels beviel verenigd wordt in De Zwarte Brug en er een sterk staaltje literatuur van maakt met massa's leesplezier.

Vlaminck verhaalt het leven van Leo Lenaerts, jongste telg en zevende zoon van een gezin met acht kinderen dat opgroeit in Lillo, een dorp dat gedoemd is te verdwijnen omwille van de nakende havenexpansie.
Leo is een nakomertje en van kindsbeen af een stil en teruggetrokken kind. Aan de andere kant heeft hij een groot empathisch vermogen en leest hij graag.
In een prachtige stijl en met zijn fantastisch Vlaams taalgebruik, schetst Vlaminck hoe Leo meer en meer verloren loopt in zijn leven en ook in de maatschappij zijn weg niet vindt.

Recht uit de Vlaamse klei dompelt Erik Vlaminck zijn lezers onder in het wel en wee van het gezin Lenaerts, maar met zijn zwierige stijl en smakelijk taalgebruik overstijgt hij vlotjes de klassieke streekroman.
De tragiek van het verhaal, het potentiële gevaar van vervreemding in onze maatschappij en de heldere blik op de verschillende bevolkingslagen en zuilen in onze samenleving maken van De Zwarte Brug literatuur met een grote L.

Wie Vlaminck's oeuvre beheerst, komt bovendien oude bekenden tegen wat het leesplezier alleen maar doet stijgen.

Met de dramatische spanningsboog van Brandlucht, de sfeer van Suikerspin en de maatschappelijke alertheid van Dikke Freddy, lijkt De Zwarte Brug een logisch vervolg in Erik Vlaminck's oeuvre. En wat voor één. Absolute leestip!

gepubliceerd op 22/02/16, 12:59