>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Galgenaas

TITEL: Galgenaas

GENRE: Verhalen

AUTEUR: Roger van de Velde

UITGEVERIJ: Manteau

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Roger van de Velde is een personage in Erik Vlaminck's De Zwarte Brug en vraagt aan hoofdrolspeler Leo Lenaerts om zijn eerste verhaal te lezen. Lenaerts reageert enthousiast. We vonden het dan ook geweldig dat we van de Velde's debuut 'Galgenaas' gewoon uit de kast konden nemen en de betreffende verhalen lezen. En dat we ook enthousiast zijn!

We kenden Roger van de Velde al - de aan pijnstillers (palfium) verslaafde auteur die in en uit de gevangenis en instellingen leefde om uiteindelijk op 45-jarige leeftijd te overlijden op het terras van zijn stamcafé - maar lazen (schande!) amper iets van zijn hand.

Galgenaas bevat 17 verhalen die zich afspelen in de gevangenis: ze handelen over processen, schuldigen, onschuldigen (alle gevangenen zijn onschuldig), gerechtspsychiaters en hun minnaressen, bewakers, nonnen en Grieken met onuitspreekbare namen en woeste knevels.

Galgenaas is een heerlijk allegaartje van gevangenisverhalen geschreven in een vlotte stijl, met veel humor, mededogen en oog voor detail. Van de Velde brengt de nodige nuances aan in het leven van gevangenen en weet op een rake wijze hun gemoed en visie op het leven te vatten.

Hoewel 50 jaar oud, blijft het actueel en treffend hoe van de Velde het leven achter tralies vorm geeft.

Indrukwekkend!

gepubliceerd op 25/02/16, 15:55