>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Doomsday Book

TITEL: Doomsday Book

GENRE: SF

AUTEUR: Connie Willis

UITGEVERIJ: Orion

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 15.95

BOEK: Ah, die SF Masterworks van Orion, wat een heerlijke reeks! we pikten er even het dikste boek dat we op voorraad hebben uit en lazen gulzig over het 'hedendaagse' Oxford met zijn historici die terug in de tijd reizen om er historisch accuraat verslag van uit te brengen.

Connie Willis gebruikt met verve het sf gegeven van tijdreizen om een straffe en spannende historische roman te schrijven. Ze stuurt een historica naar 1320 om met eigen ogen het dorp te bezoeken waarvan men in het hedendaagse Oxford net de ruïnes heeft opgegraven.
Naast de nodige na-ijver in de universiteitsrangen, is het vooral het uitbreken van een dodelijke griepepidemie die ervoor zorgt dat het weer oppikken van die historica niet helemaal volgens plan verloopt. Wanneer dan ook nog eens blijkt dat ze naar het verkeerde tijdsgewricht gestuurd werd, wordt de situatie er alleen maar hachelijker op.

Willis schrijft met veel vaart én met de nodige humor, wat het boek erg aangenaam om lezen maakt. Naast de strakke spanningsboog, waren we vooral onder de indruk van het historische portret dat de auteur schetst van het middeleeuwse Oxford en zijn omliggende dorpen. Met oog voor detail, sociale verhoudingen, geloofskwesties en medische kennis, weet ze op geloofwaardige en indrukwekkende wijze de pestepidemie tot leven te wekken. (hmm, klinkt gek, pest en tot leven wekken in één zin)

Een fantastisch en meeslepend boek dat we erg graag lazen en ons weer één van de vele gezichten van SF-literatuur leerde kennen.

gepubliceerd op 10/03/16, 13:14