>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Jungle

TITEL: Jungle

GENRE: roman

AUTEUR: Joost Vandecasteele

UITGEVERIJ: Lebowski

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 19.99

BOEK: "Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij" vinden we nog steeds een fantastische titel en één van de beste debuten die we de afgelopen jaren mochten lezen.
We volgden voorheen Joost Vandecasteele toen die met zijn eigenzinnige shows de Vlaamse comedy-podia onveilig maakte en konden nu ook zijn literaire werk smaken. 'Massa' was een absoluut hoogtepunt, maar ook opvolger 'Vel' lazen we met genoegen.

Jungle lijkt deels de synthese van de twee voorgaande te bevatten, al speelt de auteur steeds meer met de grenzen van de realiteit en de invloed daarvan op ons leven. Joost Vandecasteele voert zichzelf op als hoofdpersonage in een verontrustende roman waarin steden als personage een even grote rol spelen als hun menselijke tegenspelers.

Net als in 'Massa' weet Vandecasteele in zijn meeslepende stijl de wrange kanten van onze samenleving scherp te treffen. Op zoek naar zingeving en werk, trekt de auteur van stad naar stad en wordt hij overal geconfronteerd met een samenleving die zichzelf vakkundig ondergraaft en niet op of om kijkt.

We zetten Michel Houellebecq en Joost Vandecasteele graag naast elkaar als auteurs die onze maatschappij weten te schetsen in een toekomstbeeld dat reeds alomtegenwoordig is. Ze zitten er niet mee dat de vinger die ze aan de maatschappelijke pols houden bij hun lezers tot ongemak leidt. Vrolijk wordt je niet van hun werk, maar daar heb je natuurlijk de 53-delige DVD box van FC De Kampioenen voor.

Enfin, Jungle is confronterend, spannend en origineel en voelt aan als een logische volgende stap in het oeuvre van Vandecasteele. We zijn erg benieuwd waar dat ons nog naartoe gaat brengen...

En nog een lekker toemaatje voor wie dat wil:

https://www.youtube.com/watch?v=IkUaVWO-aNE

(leuk decor trouwens ;) )

gepubliceerd op 3/03/16, 16:55