>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Lud-in-de-mist

TITEL: Lud-in-de-mist

GENRE: fantasy

AUTEUR: Hope Mirrlees

UITGEVERIJ: Boekerij

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 21.99

BOEK: Als de grote Neil Gaiman zelve zegt dat Lud-in-de-mist één van de mooiste fantasy verhalen in de Engelse taal is. Als een uitgever het zinvol vindt een boek voor het eerst te vertalen 90 jaar na de verschijningsdatum. Als er aan zo'n boek gerefereerd wordt als één van de grondleggers van het genre en als inspiratiebron voor menig fantasy-auteur. Dan denken we: hé, misschien moeten we dit wel eens lezen.

Zo geschiedde.

En dat berouwen we ons niet.

Lud-in-de-mist is top. Een klassiek sprookje over het slapende stadje Lud-in-de-mist dat net naast het Elfenrijk gelegen is, maar daar al eeuwenlang geen contact meer mee heeft.
Hoewel de inwoners daar allen vrede mee lijken te hebben, voel je als lezer onmiddellijk dat daar het schoentje wringt.
Hope Mirrlees sleept je je mee in een tragisch verhaal vol hoop en drama met een puik uitgewerkte plot.

In het prachtig geschreven boek draait het uiteindelijk altijd om de plaats die fantasie en creativiteit in het leven kunnen innemen. Mirrlees werkt dit thema schitterend uit en wijst zo op het conflict tussen de kracht van fantasie en vrijheidsdrang en de behoefte aan rust en zekerheid.

Wat Lud-in-de-mist verder zo sterk maakt, is dat het verhaal niet strak rechtlijnig is de karakters niet ééndimensioneel zijn. De cliché's van goed en kwaad worden wel gebruikt om de spanningsboog uit te werken, maar hebben geen vat op het totale karakter van het verhaal. Na de plot blijf je als lezer een beetje verweesd achter als de onvermijdelijke noodzakelijkheid van de plot verder binnensijpelt en je niet anders kan dan meeleven met àlle personages, welke rol ze ook speelden....

Lud-in-de-mist is een erg puik staaltje literaire fantasy. Dank Boekerij om na 90 jaar een vertaling te publiceren. Leestip.

gepubliceerd op 3/03/16, 14:31