>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Rogue Moon

TITEL: Rogue Moon

GENRE: SF

AUTEUR: Algis Budrys

UITGEVERIJ: Orion

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 11.95

BOEK: En hop, we plukten de volgende SF-klassieker uit ons rek en begonnen - haast zonder naar adem te happen - te lezen.

De weinige info die we van het boek in ons achterhoofd hadden (klassieker uit 1960 over een man die een vreemd labyrinth op de maan moet gaan onderzoeken) deed ons vermoeden dat we een spannend ontsnappingsverhaal voor de neus hadden en we zagen meteen ook parallellen met de één-tegen-allen klassieker Rogue Male. Enfin, een mooie inleiding gewoon om te zeggen dat we het helemaal mis hadden.

Rogue Moon is een indrukwekkende psychologische roman en een straffe karakterschets omtrent sociale profilering.
Ja, het gaat nog wel degelijk om een man die een vreemd labyrinth op de maan moet gaan verkennen en ja, dat labyrinth is een cruciaal en noodzakelijk gegeven. Maar Rogue Moon blinkt vooral uit in de interactie tussen de verschillende personages, de manier waarop ze met elkaar omgaan en de redenen daaromtrent. Bovendien heeft het boek heel wat te vertellen over waarom we zijn wie we zijn of waarom net niet.
Algis Budrys weet zijn karakters sterk te schetsen en plaatst ze in - ogenschijnlijk - banale situaties lijnrecht tegenover elkaar wat leidt tot indrukwekkende psychologische steekspelen.

Et voilà, wederom ging er een deur open naar het gigantische potentieel dat de kwalitatieve SF-roman kan bevatten.

Onder de indruk. Dat zijn we.

gepubliceerd op 10/03/16, 16:27