>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Gateway

TITEL: Gateway

GENRE: SF/psychologische roman

AUTEUR: Frederik Pohl

UITGEVERIJ: Het Spectrum

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Beduimeld, vergeeld en met heerlijk lelijke coverontwerpen: zo hebben we heel wat SF-pockets van uitgeverij Het Spectrum in onze rekken zitten. Uitgegeven in de jaren '70 en dikwijls nadien nooit meer vertaald of heruitgegeven. Een heerlijk rek om door te grasduinen vinden we dat. En om te ontdekken.

Zo begonnen we aan 'Gateway' van Frederik Pohl, een psychologische SF-roman uit 1977 die met alle grote prijzen (Hugo, Nebula, Locus,...) bekroond werd.

Gateway is een - door verdwenen buitenaardse wezens - achtergelaten ruimtebasis met schepen die volautomatisch geprogrammeerd zijn. Robinette 'Bob' Broadhead, besluit - na een armzalige jeugd op aarde - het geld dat hij met een loterij won te spenderen aan een trip naar Gateway om daar als ruimteverkenner aan de slag te gaan. Een risicovolle job die hem echter eer, roem en massa's geld moet opbrengen.

Het boek is alternerend opgebouwd uit gesprekken van Bob met zijn psychiater (een computer) en zijn ervaringen als ruimteverkenner. Dat maakt van Gateway niet alleen een spannend en origineel SF-verhaal, maar ook een indringend psychologisch portret van schuldgevoel en frustratie.

Hoewel hij als verkenner helemaal geslaagd lijkt, ontdek je al gauw dat Bob vol frustraties, angst en schuldgevoel zit. Thema's die sterk zijn uitgewerkt en het boek een absolute meerwaarde geven.

Terecht bekroond, graag gelezen!

gepubliceerd op 18/03/16, 16:00