>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Inverted World

TITEL: Inverted World

GENRE: SF

AUTEUR: Christopher Priest

UITGEVERIJ: Orion

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Christopher Priest is een meermaals bekroonde SF-auteur die onder meer hoge ogen gooide met het in 2006 verfilmde 'The Prestige'.
In onze zoektocht naar originele en verrassende SF-klassiekers, stootten we zo op 'Inverted world' (in 1974 als 'Omgekeerde wereld' vertaald) dat als wervende quote op de cover meekreeg "Eén van de meest verrassende en verbluffende eindes in moderne SF-literatuur". Zodoende waren we vertrokken.

We kregen een fascinerend verhaal voorgeschoteld over een stad die in beweging moet blijven omdat ze anders ten onder dreigt te gaan aan de zwaartekrachtwetten van de vreemde planeet waarop ze zich bevindt: de wereld en omliggende hemellichamen zijn geen bollen, maar hyperbolen.
Om dit vol te houden, heeft de stad een strikte gildenstructuur, waarbij iedere gilde een taak vervuld die essentieel is voor het voorbestaan van de stad. Sporenleggers, verkenners, ...

Het verhaal is vlot geschreven, origineel en fascinerend en toen waren we dus een flink eind op weg naar dat 'verrassende en verbluffende einde'.

Nu we het boek achter de kiezen hebben, kunnen we die quote wel begrijpen, maar zouden hem toch willen nuanceren. Ja, het was een verrassend einde (hoewel we toch iets te vroeg naar onze zin nattigheid voelden), maar de fundamenten waarop dat einde gebouwd is, lijken me heden ten dage iets te gemakkelijk.

Nu wil ik Christopher Priest dat gerust vergeven: ongetwijfeld is het feit dat we een boek lazen dat voor onze geboorte geschreven werd en dat er qua technologische vooruitgang sindsdien indrukwekkende sprongen zijn gemaakt één van de meest voor de hand liggende redenen waarom we zo kritisch zijn. Maar jammer vonden we het wel.

Afknapper? Nee, dat dan weer niet. Inverted world blijft een erg goed geschreven en vlot leesbaar boek met een meldenswaardige plot, misschien gewoon die quote van de cover halen en de verwachtingen niet zo hoog opspannen.

gepubliceerd op 25/03/16, 15:43