>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Van de Velde

TITEL: Van de Velde

GENRE: theatertekst

AUTEUR: Erik Vlaminck

UITGEVERIJ: Bebuquin/Toneelhuis

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 10.00

BOEK: In maart 2012 ging in de Antwerpse Bourla schouwburg een toneelstuk over cultschrijver Roger Van de Velde in première. De tekst was van Erik Vlaminck's hand, de opvoering geschiedde door Olympique Dramatique.

Vlaminck was al sinds zijn jeugd gefascineerd door Van de Velde als mens en auteur en schreef eerder al bijdrages over het werk van Van de Velde voor literaire tijdschriften.

Roger Van de Velde was een Antwerpse schrijver, die palfium als pijnstiller kreeg voorgeschreven na enkele zware maagoperaties. Al gauw raakte hij daaraan verslaafd, wat leidde tot het vervalsen van doktersvoorschriften. Hierdoor begon voor de auteur een lijdensweg: acht jaar lang werd hij telkens opnieuw opgenomen in verschillende psychiatrische instellingen, die hem meer kwaad dan goed deden.
Toch publiceerde hij van daaruit zijn debuut, dat bewees dat hij een erudiete, vlotte, humoristische en stijlvolle auteur was. 'Galgenaas', over het wel en wee in gevangenissen, leidde echter tot een publicatieverbod, zeer tot Van de Velde's frustratie. Hij bleef zijn teksten echter de gevangenissen uit smokkelen, maar pas jaren later kwamen collega-schrijver voor hem op, wat leidde tot zijn vrijlating en het vooruitzicht van een ontwenningskuur betaald door de staat.
Dat alles bleek rijkelijk laat: amper twee maanden na zijn vrijlating overleed Van de Velde op het terras van zijn stamcafé. Een hartaanval, waarschijnlijk ten gevolge van overmatig Palfium en alcohol gebruik.

In de theatertekst laat Erik Vlaminck erg helder de verschillende kanten van Roger Van de Velde's persoonlijkheid naar voren komen: de auteur, de verslaafde en de geïnterneerde die probeert aan te tonen dat hij niet gek is. Vlaminck schuwt daarbij ook de kleine kantjes van diens karakter niet.

Nu we de tekst gelezen hebben, kunnen we slechts berouwen dat we het stuk niet zagen. Knap!

gepubliceerd op 7/04/16, 15:32