>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Pandora's Star

TITEL: Pandora's Star

GENRE: SF

AUTEUR: Peter F. Hamilton

UITGEVERIJ: Pan McMillan

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 14.95

BOEK: Wat doet een boekhandelaar als hij enkele lange treinritten in het vooruitzicht heeft? Juist, het dikste boek uit zijn rekken plukken en zich bij voorbaat verkneukelen over de leestijd die hij voor zich heeft.

De 1152 bladzijden van Pandora's Star sleepten ons genadeloos mee. Hamilton schrijft een uitgebreide 'space opera' (hé, we leerden iets bij: die term wordt blijkbaar gebruikt om te verwijzen naar een sub-genre binnen SciFi waarbij het verhaal zich bijna volledig in het totale universum (of meerdere) afspeelt met oorlogen, melodrama en alles erop en eraan) enfin, een totaalconcept waarin de Commonwealth centraal staat. Sinds de uitvinding van het wormgat (een hilarisch eerste hoofdstuk!) heeft de mens al heel wat planeten gekoloniseerd. Wanneer er een planeet in quarantaine wordt ontdekt, gaat men op verkenning, maar was dat wel een goed idee?

Wel, dat antwoord gaan we u voorlopig schuldig blijven, maar we vertellen u wel dat Hamilton genadeloos verschillende verhaallijnen vakkundig op je afvuurt vanuit (bijna) alle lagen van de bevolking. Je krijgt zicht op de politiek binnen die Commonwealth, de samenwerking met een aantal knap uitgewerkte buitenaardse rassen, kritiek en kanttekeningen bij de exploratiedrang en een indrukwekkend hoofdstuk over een bepaald ras (we proberen u nog niet teveel te vertellen) dat je zou kunnen lezen als een goed uitgewerkte portie maatschappijkritiek.

We snakten naar de plot, lazen gretig, waren gefascineerd en nieuwsgierig, om dan (ja, wat research op voorhand zou geen kwaad kunnen)... na de slotpagina... te lezen.... 'The Commonwealthsaga will be concluded in part 2: Judas Unchained.

We hebben dus nog zo'n 1230 blz te goed...

#tip

gepubliceerd op 7/04/16, 16:04