>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


The Stars My Destination

TITEL: The Stars My Destination

GENRE: SF

AUTEUR: Alfred Bester

UITGEVERIJ: Orion

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Een sf-roman lezen is altijd even de knop op nul zetten en instappen in een wereld die je totaal vreemd is. Alfred Bester schetst ons het verhaal van Gully Foyle, competenties: geen, intelligentie: afwezig, kans op promotie: onbestaande. Foyle wordt voor dood achtergelaten in het wrak van een ruimteschip. Wat volgt is een verrassend en razendsnel verhaal over een man die op wraak zint en zo (ongewild) het lot van de wereld in handen heeft. In een tijd waar mensen zichzelf kunnen tele-transporteren (beam-me-up-Scotty op eigen wilskracht), schept Bester een universum waarin heel wat mogelijk is en benut hij die mogelijkheden ten volle om het verhaal vaart te geven en zijn personages boeiend te maken.
Het boek staat in de top-10 van zowat elke science fiction liefhebber, wat volgens ons vooral te danken is aan de slotpaginas: de onbeduidende, domme en wraakzuchtige bruut die Gully Foyle is, weet toch voor een onwaarschijnlijke en moreel aanvaardbare (?) plotwending te zorgen wanneer de aarde ten onder dreigt te gaan aan hebzucht - egocentrisme - kortzichtigheid - ...
Hoewel het ons een beetje moraliserend aanvoelde, is het toch een fijne verrassing in een boek met zon vaart en zulke opeenvolgingen van plotwendingen alsnog een slot mee te krijgen dat dit alles overstijgt. We hebben ervan genoten.

gepubliceerd op 21/05/13, 19:29