>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Sneller dan de dood

TITEL: Sneller dan de dood

GENRE: misdaad/noir

AUTEUR: Paul Cain

UITGEVERIJ: Pantheon

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 19.99

BOEK: Ah, heerlijk toch: de periode rond de Nacht van het Cultboek storten we ons altijd gretig op de titels die we tijdens ons speurwerk tegen komen en vermaken we ons met duistere misdaadverhalen, van de pot gerukte scifi of meer van dat lekkers. We vinden het dan altijd jammer dat we geen zes boeken tegelijk kunnen lezen.

Zo stootten we op een nacht op Paul Cain (1902-1966) een pulpschrijver die kortverhalen en filmscenario's schreef en één hard-boiled noir roman publiceerde.
Dat die de titel 'Fast one' kreeg, bleek achteraf meer dan terecht. We ontdekten dat het boek zelfs in het Nederlands nog beschikbaar was als print-on-demand onder de titel 'Sneller dan de dood'.

We bevinden ons aan de Westkust van de Verenigde staten in de periode van de drooglegging en de grote depressie. Gerry Kells, man met reputatie en een schimmig verleden, wil het daar liefst allemaal bij laten, maar wordt - ongewenst - meegesleurd in de perikelen van de plaatselijke onderwereld en besluit die dan maar eens deftig op zijn kop te zetten.

Paul Cain laat de actie meteen van de eerste bladzijden spatten en zorgt ervoor dat het tempo in het verdere verloop van het boek geen seconde zakt. Na amper 20 bladzijden konden we de kogels al niet meer tellen, heerlijk ;)

Je ziet de personages in zwart-wit voor je neus passeren en proeft de sfeer van de drooglegging in elk woord. Als een onstuitbare tornado beweegt Kells zich door het misdadige zootje ongeregeld, met labiele femme fatale aan zijn zijde, en schudt de boel flink door elkaar.

En op het einde... maakt het boek zijn genre helemaal waar.

Heerlijk flitsend leesvoer!gepubliceerd op 29/04/16, 14:38