>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Things the grandchildren should know

TITEL: Things the grandchildren should know

GENRE: biografie

AUTEUR: Mark Oliver Everett

UITGEVERIJ: Little Brown

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 14.95

BOEK: E.
Mr. E.

Al jaar en dag zijn we grote Eels fan, we zagen de man nog nooit een slecht concert geven en zien steeds een artiest die met passie en gedrevenheid op het podium staat.
E weigert ook verwachtingen in te lossen en slaagt er steeds in om te verrassen. Of hij nu in rockmodus de gitaren laat scheuren of intiem met akoestische gitaar en strijkers aan de slag gaat, of hij in een mooie zaal of op een festivalweide staat: hij weet zijn publiek steeds een straf concert voor te schotelen.
We kenden - deels - de tragische achtergronden van 's mans bestaan en zijn altijd gefascineerd geweest door zijn kunde en gedrevenheid.

Het mag dan ook vreemd heten dat "Things the grandchildren should know" jarenlang ongelezen in onze boekenkast bleef staan. Misschien was het die idiote gedachte dat we er de juiste moment voor zochten.

In ieder geval was het nu eindelijk zover en lazen we dit prachtige kleinood in één ruk uit.

In een onbevangen, open en zelf-relativerende stijl schetst Mark Oliver Everett zijn tragische en moeilijke jeugdjaren: een vader die haast geen woord met zijn kinderen wisselde en een moeder die haar uiterste best deed maar er niet in slaagde haar kinderen een 'normale' opvoeding mee te geven.
Je merkt twee rode draden die E's leven bepaalden: de dood van al wie hem dierbaar is en muziek.
Things the grandchildren should know (een ironische titel, E heeft geen kinderen) leest als een trein en de liefde voor muziek spat van elke bladzijde. Muziek is voor E even noodzakelijk als ademhalen en die muziek is het enige wat hem tijdens de talloze moeilijke momenten overeind houdt.

Prachtig en intens. Absolute leestip.

gepubliceerd op 6/05/16, 14:13