>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Het verborgen leven van bomen

TITEL: Het verborgen leven van bomen

GENRE: non-fictie

AUTEUR: Peter Wohlleben

UITGEVERIJ: Lev.

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 19.99

BOEK: Peter Wohlleben is boswachter en beheerde jarenlang zijn bossen vanuit de gewoonte die door de visie op houtvesting ontstond (Bossen moeten hout opleveren en dat krijgt steeds prioriteit). Door met toeristen en wandelaars zijn bossen te verkennen, begon hij weer met andere ogen naar bomen te kijken en begon zijn visie te veranderen.

In Het verborgen leven van bomen deelt Peter Wohlleben zijn liefde voor en kennis over bomen op passionele wijze met de lezer, we leren een pak bij door de inzichten die hij zelf opdeed en de wetenschappelijke ontdekkingen die de laatste jaren gedaan werden.

Wohlleben is geen groot schrijver, maar maakt dat ruimschoots goed met massa's gedrevenheid, passie en overtuigingskracht. Zo leidt hij de lezer doorheen nieuwe inzichten over bomen en bossen die je met verbazing leest: bomen communiceren met elkaar en hun omgeving, bomen sluiten vriendschappen en helpen elkaar wanneer nodig. Prachtige inzichten die je als lezer niet onberoerd laten. Je bedenkt spontaan wat Wohlleben ook regelmatig aanhaalt: is die scheiding tussen planten- en dierenrijk wel zo strikt als we graag denken?

Je voelt in alle zinnen de oprechte liefde van Wohlleben voor zijn bomen en bossen.

Dat schrijven over bomen meteen ook een ander tijdsperspectief met zich meebrengt (100 jaar, 500 jaar, 7000 jaar zijn noodzakelijke tijdsaanduidingen om sommige evoluties te bespreken) geeft je als lezer ook een heel andere beeld over je eigen positie op deze aardkluit. Die bomen en hun verhaal, daar wordt je na elke zin stiller van. Hun rol op onze planeet dwingt na elke bladzijde meer respect af.

Hoewel Wohlleben soms in herhaling valt, genoten we met volle teugen van dit mooie boek en raden we het iedereen van ganser harte aan.
Ik ben er absoluut van overtuigd dat mijn volgende boswandeling een veel intensere ervaring zal zijn en ik nooit nog met dezelfde blik naar een indrukwekkende boom, een afstervend exemplaar of een opgroeiend kneusje zal kijken.

Wondermooi.

gepubliceerd op 6/05/16, 14:37