>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Het herdersleven

TITEL: Het herdersleven

GENRE: biografie

AUTEUR: James Rebanks

UITGEVERIJ: Hollands Diep

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 19.99

BOEK: Op ons eerste (kleine) kampeertripje van het jaar (met 5 kinderen naar een Lommelse boerderij), leek er geen geschikter boek om mee te nemen dan Het herdersleven van James Rebanks.

Benieuwd wat ik 's avonds - met de voeten in het gras en mijn romantische visie op het boerenleven in het achterhoofd - zou ervaren tijdens het lezen van dat boek.

Rebanks groeide op in het Noord-Engelse Lake District, waar zijn vader schapenherder was en diens vader ook en zo vele generaties terug. Van kindsbeen af draag hij zijn steentje bij aan de boerderij en ondanks het zware leven, de twijfels, de financiële moeilijkheden en zijn opleiding aan de universiteit van Oxford, kiest hij nog elke dag resoluut en weldoordacht voor het leven op de schapenboerderij.

Met passie en overtuiging vertelt Rebanks aan de hand van de seizoenen over het leven op de boerderij en op de fells (bergweides) waar de kuddes gedurende de zomer vrij lopen te grazen.
Het landschap en het weer eisen voortdurend mee de hoofdrol op, en de wereld van het Lake District - vooral gekend uit de poëzie van William Wordsworth en de boeken van Beatrix Potter - krijgt een heel ander gezicht.

Als lezer voel je de liefde voor het schapenhoeden zo door het bloed van de auteur stromen en krijg je een prachtig verslag van de vele generaties die het Lake District op dezelfde wijze bevolkt en bewerkt hebben.

Rebanks verhult niets of romantiseert niet, dat heeft hij ook niet nodig om de lezer te overtuigen van de unieke pracht en kracht van het herdersbestaan.

Het boek is zo een ode aan het boerenleven, een biografie van het unieke Lake District, een cursus schapenhoeden, een familiekroniek en een coming of age roman, en dat alles in 320 pagina's. Straffe kost.

De romantiek is niet uit ons hoofd, de realiteit sluit er wel dichter bij aan, maar we denken een man als James Rebanks helemaal te kunnen begrijpen. We weten alvast dat hij het weet. Wat hij wil. En dat hij rust vindt in de schakel van vele generaties traditioneel boerenleven die hij is.

Prachtig.

gepubliceerd op 19/05/16, 14:01