>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Altered carbon

TITEL: Altered carbon

GENRE: hardboiled scifi detective

AUTEUR: Richard Morgan

UITGEVERIJ: Gollancz

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 14.95

BOEK: Bladerend door onze recensies had u alvast door dat we een boon hebben voor donkere detectives (hardboiled fiction ook wel genaamd, uw weet wel, de held is rad van tong, drinkt, krijgt kletsen,...) en dat we tussendoor ook graag wat science fiction verteren.
Toen 'Altered carbon' ons in het oog sprong (bij verschijning bekroont met de Philip K. Dick-award en genomineerd voor Locus-award) waren we dan ook meteen enthousiast: dit boek beloofde immers een hardboiled detective verhaal in de toekomst! Twee vliegen in één klap, onze leeshonger was niet te stillen.

In een dystopische toekomst, waar mensen 'digitaal' tussen planeten reizen (hun geheugen en persoonlijkheid wordt overgeheveld naar een ander lichaam) wordt onze held Takeshi Kovacs naar de aarde overgeheveld om daar als detective de 'zelfmoord' van een stinkend rijke, eeuwenoude industrieel uit te klaren. De man zelf (zijn digitaal geheugen werd naar een volgende kloon overgeheveld, meer dan een ongemak was dat overlijden dan ook niet), blijkt een nogal heftige levensloop te hebben en onze vriend Kovacs stort zich met overtuiging in al die vuiligheid om de zaak op te lossen.

Altered carbon leest als een trein, zit vol originele (en eenvoudig te begrijpen) concepten en bevat ook de nodige humor. De plot is goed, ontwikkeld zich strak en komt in razend tempo op je af. We amuseerden ons rot en gaan naarstig op zoek naar wat Morgan nog uit zijn pen liet vloeien. Daar zit ongetwijfeld nog spek naar onze bek tussen!

gepubliceerd op 26/05/16, 15:22