>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


The City & the city

TITEL: The City & the city

GENRE: Kafkaiaanse misdaadroman

AUTEUR: China Miéville

UITGEVERIJ: Granta

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Kijk, nog maar net kregen we tweedehands een mooie uitgave van het verzameld werk van Kafka in onze handen, en plots zien we 's mans erfenis overal opdoemen.

Niet in het minst in het hoogst originele, fascinerende en verbijsterende 'The City & the city" van China Miéville. De jonge Britse auteur noemt zijn creaties 'weird fiction' en werd reeds bij zijn debuut 'Perdido Street Station' bekroond met de Locus- en de Arthur C. Clarke Award. Redenen genoeg om hem te ontdekken, dachten we hier.

The city & the city opent met inspecteur Borlù die de moord op een jonge vrouw moet onderzoeken. Haar lichaam werd gevonden in het stadspark van Beszel, wat iedereen vreemd vindt, want de vrouw woonde in de stad Ul Qoma. Als lezer begrijp je in eerste instantie niet wat daar zo vreemd aan is, al sijpelt er bladzijde na bladzijde meer over de vreemde band tussen deze steden naar binnen. Beszel & Ul Qoma zijn namelijk twee steden die zich op dezelfde geografische locatie bevinden. Sommige straten zijn helemaal van de ene stad, andere worden gedeeld, maar wat vooral fascineert is dat de bevolking steeds maar in één van de twee steden leeft, en niets met de andere mag te maken hebben. Mensen worden dus geleerd om de andere stad te 'ontzien' of te 'onhoren', wat een bevreemdend Kafkiaans (yep, daar is ie!) universum schept.
In die context probeert Borlù een moord op te lossen en hoewel het even duurt, raak je als lezer onderwijl meer een meer vertrouwd met de absurde logica van de twee - totaal gescheiden - maar toch vervlochten steden. In de plot weet Miéville die context handig uit te buiten.

The City & the city is knap opgebouwd en erg origineel. De bevreemdende context zorgt voor een unieke leeservaring en hoewel de moordplot niet altijd even sterk uitgewerkt werd, is het geheel de leeservaring meer dan waard.

Zowel in het jaar van verschijnen als nadien, won het boek verschillende prijzen, voor dat lijstje, moet je maar even Wikipedia ter hulp roepen!

Uniek!

Nog een kleine noot als uitsmijter: heel dat grensverhaal komt u compleet absurd, onoverzichtelijk en onrealistisch over? Hé, vraag nonkel Goegel even om raad: er zijn immers webbies die er niet beters op vonden om hun vrije tijd de besteden aan het uittekenen van stadskaarten van Beszel en Ul Qoma! (Wat zeggen we dan? Winnaars!)

gepubliceerd op 9/06/16, 14:22