>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


De Plaats

TITEL: De Plaats

GENRE: roman

AUTEUR: Mario Levrero

UITGEVERIJ: Bananafish

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 15.00

BOEK: En hop, nadat we eindelijk contact hadden gelegd met de frisse & kersverse uitgeverij 'Bananafish', stond Kafka alweer mee over onze schouder te kijken.
Het eerste boek van Bananafish waarin we ons verdiepten is namelijk 'De plaats', een in 1982 geschreven cultroman van de Uruguayaanse auteur Mario Levrero.

Een man wordt wakker in een onbekende kamer met slechts één deur, die naar een volgende kamer leidt. Daar vindt hij weer een deur naar een volgende kamer en ontdekt hij dat hij de vorige deur niet meer open krijgt.

Zo wordt 'De plaats' - naast een fascinerende trip door een absurde en confronterende omgeving - meteen ook een existentialistische vertelling over keuzes maken, stilstaan of vooruitgaan in het leven.
De tocht wordt voor de man een confrontatie met zichzelf en de waarde van zijn leven. Dat hij niet weggeraakt is erg beklemmend, maar voelde hij zich vroeger in zijn 'echte' leven ook niet begrensd of misplaatst? Waarom wil hij eigenlijk weg?

De uitgever noemt het boek op de achterflap 'de ultieme samenkomst van Sartres hel en Kafka's slot' en dat kunnen we helemaal volgen.

'De plaats' leest als een trein, is uitermate boeiend en fascinerend, voelt beklemmend aan, maar bevat toch de nodige humor. Een straffe, meeslepende en originele vertelling.

Absolute leestip!

gepubliceerd op 9/06/16, 14:16