>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Winter - IJsland

TITEL: Winter - IJsland

GENRE: literaire non-fictie

AUTEUR: Laura Broekhuysen

UITGEVERIJ: Querido

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 15.00

BOEK: Hoewel het ons ongetwijfeld door de uitgeverij werd aangeboden, viel Winter-IJsland ons pas op toen een klant het bestelde. Er klikte iets in ons koppeke, we bestelden een tweede exemplaar voor ons zelve en hebben dat twee dagen later reeds volledig achter de kiezen. Met een erg prettige nasmaak op de tong.

Laura Broekhuysen publiceerde eerder 2 romans, waarmee ze op erg positieve kritieken kon rekenen. In 'Winter-IJsland' doet ze verslag van haar eerste jaar in IJsland, waar ze met haar (IJslandse) man een huisje kocht aan een eenzame fjord. Het mooie kleinood van uitgeverij Querido is een bundeling van de stukjes die ze pleegde voor revisor.nl

Met onze romantische inborst proberen we dit soort literatuur maar met mondjesmaat tot ons te nemen, maar zijn we even blij dat we dit niet lieten liggen: wat kan Laura Broekhuysen schrijven, zeg!

Broekhuysen heeft een erg opmerkzame blik, een open en eerlijke stijl en een prachtig taalregister. De metaforen die ze uit haar mouw schudt, de manieren waarop ze het landschap, het huis en de omgeving een eigen stem geeft, hoe ze externe indrukken weet te personaliseren: die zijn ronduit indrukwekkend. Er zijn passages genoeg om van te smullen, hier één van onze favorieten:

"Goed, denken is een groot woord. Maar wat zich aan hersenactiviteit manifesteert, krijgt in dit dunbevolkte, onbegroeide land de ruimte. Je hebt, zonder het te weten, met een gecomprimeerde versie geleefd, een vacuüm getrokken gedachtewereld. (...) Al je denksels hebben zich hier, niet lang na aankomst, als duveltjes uit doosjes over je uitzicht verspreid. Je hoofd is baaigroot geworden. Er zijn gebieden waarin niets gebeurt."

Niet alleen legt Laura helder uit welke invloed onze omgeving op de mogelijkheden van ons denken uitoefent, ze doet dit ook nog eens met heerlijke zinnen en prachtige woorden.

'Winter-IJsland' is smullen van de eerste tot de laatste bladzijde. Je kan cynisch zijn en zeggen 'ja ja, vrouw verhuisd, krijgt kind, dat hebben we allemaal al eens gelezen' Je feitelijke gelijk weerleggen we graag met een eenvoudig antwoord: 'maar je hebt het nog niet van Laura Broekhuysens hand gelezen, en dat is andere koek! Lekkere koek, smaakt naar meer koek!'

Leestip, leestip, leestip!

gepubliceerd op 10/06/16, 10:28