>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


De meisjes

TITEL: De meisjes

GENRE: roman

AUTEUR: Emma Cline

UITGEVERIJ: Lebowski

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 19.99

BOEK: De meisjes is het indrukwekkende debuut van de 25-jarige Amerikaanse schrijfster Emma Cline. Een straf coming-of-age verhaal gebaseerd op de moord op actrice Sharon Tate en haar gezelschap door de Manson-family op 8 en 9 augustus 1969.

We volgen het aangrijpende en confronterende verhaal via Evie Boyd, het hoofdpersonage dat op latere leeftijd terugblikt op haar woelige pubertijd eind jaren '60.
Als 14-jarige bakvis hunkert ze naar liefde en erkenning, dingen die ze niet krijgt van haar gescheiden ouders en ook niet lijkt te vinden bij haar beste vriendin. Ook haar seksuele ontluiken loopt niet over rozen: jongens zien haar niet staan en het loopt mis als ze toch de kans lijkt te krijgen.
In die context raakt Boyd erg onder de indruk van de meisjes die ze op een dag in het park opmerkt: hun ongedwongenheid, zelfzekerheid en flair spreken tot de verbeelding. Ze is dan ook euforisch als ze met hen mee mag en warm onthaalt wordt door Russell, een charismatisch figuur die op een vervallen boerderij een schare bewonderaars en adepten rond zich wist te verzamelen. Hij aait en paait hen met zijn zelfbedachte filosofietjes rond liefde, vrijheid en het ware zelf laten ontplooien.
De barstjes in het mooie plaatje komen al snel boven, hoewel Evie ze liever negeert dan er conclusies uit trekt.

Het is ronduit indrukwekkend hoe Emma Cline de dunne lijn beschrijft die Evie oversteekt, zonder grote drama's of emotionele chantage, aanvaardt ze zonder meer de kracht van de groep waarin ze zich thuis lijkt te voelen. Cline besteedt de nodige aandacht aan alle kansen die haar hoofdpersonage krijgt om de ballon te doorprikken, maar dat weigert te doen.
Hoe Evie aan de uiteindelijke ontsporing weet te ontsnappen, vonden we ook getuigen van een heldere blik en intelligente visie op het leven.

Waar Emma Cline op bijzondere wijze in slaagt is schetsen hoe eenvoudig sommige situaties in ons leven verschuiven en hoe gemakkelijk we de signalen negeren die erop wijzen dat het misschien de verkeerde richting uitgaat. Hoe we speelbal van onze eigen emoties en verlangens kunnen zijn en vaak - uitsluitend bij toeval - al dan niet aan de juiste kan van de lijn terechtkomen.

Straf debuut, schitterende context en indrukwekkend boek. Leestip!

gepubliceerd op 7/07/16, 10:49