>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Speedboot

TITEL: Speedboot

GENRE: roman

AUTEUR: Renata Adler

UITGEVERIJ: Leesmagazijn

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 21.95

BOEK: Toen uitgeverij leesmagazijn het verschijnen van 'Speedboot' aankondigde, ging er in ons achterhoofd een belletje rinkelen. De naam Renata Adler waren we immers al enkele malen tegengekomen in onze speurtochten op zoek naar cult- en andere uitzonderlijke literatuur. We maakten dan ook een vreugdesprongetje toen het boek geleverd werd en sloegen - niet veel later - aan het lezen.

In Speedboot laat de in Amerika wonende Italiaanse journaliste Renata Adler (1937) ons kennismaken met haar scherpe pen, opmerkzame blik en droog gevoel voor humor.

Ze doet dat in een erg fragmentarische roman waarin ze kortverhalen, rake observaties of herinneringen afwisselt met aforismen, anekdotes of heerlijk gefileerde stukjes uit het waarachtige leven zelve.

Speedboot is alles behalve een traditionele roman, het ontbreekt aan plot of consequente verhaallijn, maar je ervaart wel de verwantschap tussen verschillende karakters en leert de blik van de hoofdfiguur duidelijk herkennen.

De houvast die je als lezer krijgt is de prachtige stijl van Adler, haar heerlijk gevoel voor humor en de unieke wijze waarop ze de dingen onder woorden brengt. Een zin als:

"De familie, die totaal niet vroom was en in de loop van de jaren aanzienlijk uitgebreid was, met onder meer een overgrootmoeder en zeven kleine kinderen..."

doet ons moet een grote glimlach op de lippen verder lezen.

Adler is een indrukwekkend stiliste en een alerte geest die het beste van beiden in haar proza met ons deelt. Hulde aan Leesmagazijn om dit pareltje vanonder het stof te halen en met ons allen te delen. Leestip!

gepubliceerd op 7/07/16, 12:47