>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Het zwaard van de Radch

TITEL: Het zwaard van de Radch

GENRE: SF

AUTEUR: Ann Leckie

UITGEVERIJ: Luitingh-Sijthoff

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 24.99

BOEK: In juni 2015 waren we behoorlijk tot zeer enthousiast over 'Het recht van de Radch', het veelvuldig bekroonde debuut van de Amerikaanse auteur Ann Leckie. (http://www.hetvoorwoord.be/tips.php?id=126)

Toen het vervolg 'Het zwaard van de Radch' verscheen, aarzelden we niet om ons weer in het unieke toekomstbeeld te storten dat Leckie voor ons schetst.

Het universum wordt bijna helemaal overheerst door de Radch, de erfgenamen van de mensheid, en hoofdpersonage Breq maakt daar op haar unieke wijze deel van uit. Na de zinderende plot uit deel 1, trekt ze naar een afgelegen planeet om daar orde op zaken te stellen en te waken over de zus van de vermoorde luitenant Awn. Dat Breq die luitenant zelf fusilleerde (toen ze nog een ruimteschip was) maakt het er niet eenvoudiger op.

Ook deel 2 getuigt van originaliteit, is goed geschreven en wist ons steeds te boeien. Leckie weet een uniek universum te scheppen en krijgt door haar visies - op bijvoorbeeld de rol van de verschillende geslachten - ook nog relevantie in haar boeken.

Wel hadden we het gevoel - dat we soms nog bij trilogieën hebben - dat deel 2 een beetje een overgangsroman is, wat ons er niet van weerhoud uit te kijken naar deel 3.

Knap staaltje SF!

gepubliceerd op 15/07/16, 14:06