>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Aangeschoten

TITEL: Aangeschoten

GENRE: roman

AUTEUR: Kenneth Cook

UITGEVERIJ: Podium

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 12.50

BOEK: Podium lanceerde onlangs de derde druk van 'Aangeschoten', een roman uit 1961 die sindsdien (in het Engels) nog nooit uit druk geweest is.
Auteur Kenneth Cook (1929 - 1987) was een Australisch schrijver, journalist en documentairemaker.

'Aangeschoten' (Wake in fright, in een vertaling van Dennis Keesmaat) vangt aan in een godverlaten gat in de Australische outback, waar leraar John Grant, met zijn looncheque op zak, begint aan zijn 6 weken kerstvakantie die hij in Sidney gaat doorbrengen. Grant strandt al snel in het stoffige stadje Bundanyabba, waar hij de ene drinkebroer na de andere ontmoet en slachtoffer wordt van zijn eigen zwakte.
Wat volgt is een razendsnelle, zinderende neergang overgoten met liters bier, slokken whisky, bloederige jachtpartijen en wanhoop.

Cook beschrijft dit alles in een vlotte, snelle stijl en lijkt geen genade te kennen voor zijn hoofdpersonage. John Grant probeert immers aan zijn neerwaartse spiraal te ontsnappen, maar dat loopt niet zoals gewenst, wat ons soms luidop deed lachen (uit wanhoop, niet uit leedvermaak).

'Aangeschoten' is een heftige, straffe roman, die volgens Nick Cave 'het donkerste boek' is dat hij ooit gelezen heeft. (Nou, nonkel Nick - denken we dan - jij moet dringend 'Al die tijd de duivel' van Donald Ray Pollock eens lezen, dan zou je die mening wel herzien). Maar dit terzijde, want het doet niets af aan de kracht van Aangeschoten.

Leestip, voor wie van geen kleintje vervaard is.

gepubliceerd op 15/07/16, 15:08