>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Rivieren

TITEL: Rivieren

GENRE: verhalen

AUTEUR: Martin Michael Driessen

UITGEVERIJ: Van Oorschot

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 17.99

BOEK: Van Martin Michael Driessen lazen we eerder al met veel genoegen de schitterende novelle 'Een ware held' (kijk even hier: http://www.hetvoorwoord.be/tips.php?id=6 ) en zijn tweede roman 'Vader van God', een originele kijk op God als schepper maar evenzeer als vader. We genoten telkens: Driessen heeft een knappe schrijfstijl die vlot leest, herkenbaar is, en zijn verhalen steeds ten dienste staat.

Toen Rivieren verscheen, waren een aantal van onze onafhankelijke collega's erg enthousiast (om niet te zeggen dolenthousiast, of welhaast hysterisch uitgelaten) zodat onze nieuwsgierigheid alvast voldoende geprikkeld was om opnieuw een Driessen ter hand te nemen.

In 'Rivieren' krijgen we drie verhalen voorgeschoteld, waarin Driessen etaleert hoe strak hij zijn pen kan hanteren en hoe mooi hij zijn personages tot leven brengt. Elke verhaal schetst krachtig een drama of levensgeschiedenis waarbij een rivier de hoofdrol mee opeist.

In openingsverhaal 'Fleuve sauvage' krijgen we een indrukwekkende blik achter wat de waarheid van een drama had kunnen zijn. (Iets wat Driessen ook al knap in De Ware Held deed).
In 'De reis naar de maan' lezen we Driessen op zijn best: met veel gevoel, in een schitterende stijl en met empathie voor zijn personages, vertelt Driessen de levensloop van een vlotter, een (jonge)man die de boomstammen in het voorjaar uit de bergen naar de stad leidt. Het is ronduit indrukwekkend hoe hij die verloren wereld weet op te roepen en er een beklijvend verhaal in situeert.
Op slotverhaal 'Pierre & Adèle' hebben we eigenlijk ook weinig aan te merken, maar omdat het na 'De reis naar de maan' kwam, krijgen we niet uit ons hoofd dat dit het kleine broertje uit de bundel is. Maar zelfs dan blijft het een verhaal van hoog niveau.

Laat ons duidelijk zijn: Rivieren is een fantastisch staaltje literatuur: u hebt geen enkele reden om het niet te lezen.

gepubliceerd op 25/08/16, 13:08