>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Behold the man

TITEL: Behold the man

GENRE: scifi/roman

AUTEUR: Michael Moorcock

UITGEVERIJ: Gollancz

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 13.95

BOEK: Kijk eens aan: voor een schamele 13,95 eurootjes krijgt u een prachtig, origineel, fascinerend, doordacht en knap staaltje literatuur in uw handen. En oh, alstublieft, laat u nu eens niet uit het lood slaan door die benaming: science fiction. Zoals we regelmatig ondervonden, is science fiction bij sommige schrijvers niet meer dan een kapstok die ze gebruiken om hun verhaal te kunnen plaatsen. Niks sprekende robots, chewbacca's of lichtjaren verre planeten.

Michael Moorcock heeft gewoon even het bestaan van een teletijdmachine nodig om een indringend psychologisch portret te schetsen van een man die op zoek gaat naar de roots van het christendom.

Karl Glogauer is een ietwat gefrustreerde eenzaat die, na een moeilijke jeugd, besluit deel te nemen aan een experiment met een teletijdmachine. Hij doet dit op voorwaarde dat hij zelf het tijdstip mag kiezen en reist zo naar het jaar 29 na Christus. Glogauer is enorm gefascineerd door religie en wil graag Jezus ontmoeten en zijn kruisiging bijwonen om het ontstaan van het christendom met eigen ogen te aanschouwen.

Deze context gebruikt Moorcock om een indringend psychologisch portret van zijn hoofdpersonage te schetsen. Dat portret sluit dan weer naadloos aan bij de ontstaansgeschiedenis van het christendom die het hoofdpersonage mag aanschouwen.
De terugblikken op zijn jeugd, zijn sociale ervaringen, het wedervaren in het Palestina uit de tijd van Jezus Christus en het ontstaan van de Katholieke godsdienst: Moorcock weeft het allemaal naadloos door elkaar, wat een erg sterk boek oplevert.

Dit is literatuur, onder het mom van science fiction, vergeet dat niet ;)

Leestip!

gepubliceerd op 25/08/16, 13:58