>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


The third policeman

TITEL: The third policeman

GENRE: roman uit onze cultselectie

AUTEUR: Flann OBrien

UITGEVERIJ: Harper Collins

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Een boek als geen ander. Ja, dat kan je van heel wat boeken zeggen, maar 'The third policeman' springt echt wel heerlijk uit de band. Een mogelijke referentie zou 'Alice in Wonderland' kunnen zijn, maar het stijl- & sfeerverschil is wel behoorlijk groot. Wat die titels wel in elkaars buurt brengt, zijn de absurde situaties, de verrassingen die je als lezer constant voorgeschoteld krijgt en het feit dat je lange tijd (bijna tot de slotbladzijden) absoluut geen idee hebt waar dit naartoe gaat of zou kunnen gaan.
Net om die redenen werd het oorspronkelijke manuscript van Flann O'Brien (echte naam: Brian O'Nolan, een Ier die ook publiceerde onder andere pseudoniemen) door zijn uitgever (en andere) geweigerd. De auteur liet het werk uiteindelijk in de schuif liggen, al gebruikte hij delen uit het manuscript in gepubliceerde kortverhalen en andere romans. Na zijn dood werd 'The third policeman' alsnog gepubliceerd en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.

Een wees die opgroeit met een fascinatie voor de filosoof/auteur/wetenschapper 'de Selby' (die fictief blijkt te zijn) komt onder invloed van een bizarre vriend, die hem tot moord aanzet. Wat volgt is een heerlijk absurde & soms humorvolle trip naar een bevreemdend politiebureau waar alles om fietsen lijkt te draaien. O'Brien gebruikt voetnoten om zijn verhaal te stofferen met de hilarische theorie├źn van de Selby die het boek op een unieke manier mee ondersteunen. Verwacht je verder aan houten benen, dingen die zo mooi zijn dat je ze niet kan bevatten en een plot die alsnog alles heerlijk op zijn plaats doet vallen. Wij zijn fan!

gepubliceerd op 1/06/13, 19:05