>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


How to live safely in a science fictional universe

TITEL: How to live safely in a science fictional universe

GENRE: scifi/roman

AUTEUR: Charles Yu

UITGEVERIJ: Corvus

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 14.95

BOEK: Charles Yu werd in 2007 door de Amerikaanse 'National Book Foundation' geselecteerd als één van de '5 under 35': zijnde beloftevolle, jonge schrijvers die het waard zijn om in de gaten te houden.
Als zo'n schrijver dan met een boek komt met als intrigerende titel "How to live safely in a science fictional universe", dan besteden we daar graag de nodige aandacht aan.

Charles Yu is een reparateur van teletijdmachines die zich buiten de tijd in een coconnetje van zelfmedelijden (en tijdloosheid) wentelt, tot hij plots zichzelf (uit de toekomst) ontmoet en zichzelf neerschiet om paradoxen te vermijden. Voor hij sterft, geeft hij zichzelf nog het boek 'how to live safely in a science fictional universe'-cadeau en fluistert dat daarin alle antwoorden verscholen zijn.
Deze premisse deed ons heel wat rock'n roll vermoeden, maar daar draait het bij Charles Yu helemaal niet om.
'How to live safely...' draait om een metafysische en meta-literaire zoektocht naar een verloren vader en het koesteren van een vader-zoon relatie.
Dat thema werkt Yu mooi uit, en sommige sf-kneepjes gebruikt hij erg knap om dat verhaal kracht bij te zetten.
Maar over het hele boek gezien, liepen we toch net iets te veel verloren in de semi-wetenschappelijk/filosofische uitweidingen over tijd en tijdreizen.
Een verdienstelijke poging, met wat humor, een beetje spanning en enkele erg originele wendingen, maar nog niet wat het moet zijn (wat ons betreft).

gepubliceerd op 25/08/16, 14:16