>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Wijs bloed

TITEL: Wijs bloed

GENRE: roman

AUTEUR: Flannery O'Connor

UITGEVERIJ: Bananafish

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 18.00

BOEK: Flannery O'Connor kwam ons al eens ter ore in onze zoektocht naar cultboeken. We waren dan ook aangenaam verrast toen de jonge uitgeverij Bananafish haar debuut in vertaling bracht.

O'Connor leefde aan het begin van de 20ste eeuw in het diepe katholieke zuiden van de Verenigde Staten. Ze schreef verhalen en twee romans op de familieboerderij, maar overleed op 39-jarige leeftijd na een slepende ziekte.

Wijs bloed (1949) was haar debuut en toonde meteen wat O'Connor in haar mars had. Haar personages denken en handelen primitief in een door geloof overheerste samenleving. Wijs Bloed vertelt het verhaal van een oorlogsveteraan die terugkeert en als prediker van de Kerk zonder Christus aan de slag gaat. Zo wil hij zich afzetten tegen de heersende geloofsmoraal en mensen de ogen openen over de zin en onzin van het Katholieke geloof en zijn dubbele moraal.

Zijn omgeving handelt en denkt al even brutaal, wat van Wijs Bloed een hard en snel boek maakt, iets wat O'Connor ook perfect in haar stijl tot uitdrukking brengt. De personages die het boek bevolken zijn op het groteske af, maar lijken vooral hulpeloos en niet in staat iets van hun leven te maken zonder bedrog of andere brutaliteiten. Het boek is een harde tragikomedie van de bovenste plank. Origineel, vol wrange humor en in een strakke stijl geschreven.

Het is dat soort boek dat na bijna 70 jaar nog steeds de moeite is om gelezen te worden. We juichen dan ook toe dat Bananafish het vanonder het stof haalde en ons in een vertaling van Ko Kooman laat kennismaken met de wonderbaarlijke, bikkelharde neergang van Hazel Motes, de 24-jarige predikant van de Kerk zonder Christus en vogel voor de kat.

Leestip!


gepubliceerd op 22/09/16, 15:28