>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


The Heavenly table

TITEL: The Heavenly table

GENRE: roman

AUTEUR: Donald Ray Pollock

UITGEVERIJ: Vintage

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 18.95

BOEK: Donald Ray Pollock greep ons naar de strot met het ronduit fantastische 'Al die tijd de duivel', waarna we ook met veel genoegen zijn debuut 'Knockemstiff' lazen. Het was lang geleden dat we nog zo onder de indruk waren: rauwe, doorwrochte, snelle en donkere verhalen in een haarfijne, loepzuivere en evenzeer snelle stijl. Confronterende personages in kansloze situaties en anderen die zich daartussen proberen overeind te houden: de literatuur van Pollock kroop flink onder onze huid.
Het was dan ook aftellen naar zijn 2de roman en kijk: daar was plots 'The Heavenly table'.

Ditmaal neemt Pollock ons mee naar het begin van de 20ste eeuw, waar drie broers proberen te overleven als dagloners in en om de pioniersdorpen in Amerika. De broers hebben het niet voor de poes (eentje mist intelligentie en compenseert dat met testosteron, een ander is ronduit simpel van geest) en kiezen uiteindelijk voor een leven als outlaws en bankovervallers.

Pollock kiest weer voor kansloze personages die zich proberen overeind te houden nadat het leven hen klap na klap wist toe te brengen. De tocht van de drie op weg naar Canada, waar ze zoeken te rentenieren, is bijwijlen hilarisch, soms confronterend en Pollock houdt zich weer niet in als het om het beschrijven van gruwelijke details gaat.
Het verhaal heeft vele kanten, sleept je mee en heeft een sympathieke plot. Niets op aan te merken dus, maar we misten de dwingende urgentie en meeslepende dramatiek van 'Al die tijd de duivel'.
Fijn boek, met plezier gelezen, maar Pollock's derde roman mag - wat ons betreft - weer wat snediger!

gepubliceerd op 14/10/16, 12:38