>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


De helm der verschrikking

TITEL: De helm der verschrikking

GENRE: roman

AUTEUR: Viktor Pelevin

UITGEVERIJ: De Bezige Bij

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Viktor Pelevin herschreef op eigenzinnige en verfrissende wijze de klassieke mythe van Theseus en de Minotaurus.

(U weet wel: labyrint bevat half mens half stier - held komt de boel opkuisen - krijgt hulp van de lokale lekkere deerne - rijgt de stierenkop aan zijn zwaard - wandelt labyrint uit met de vingers in de neus dankzij bolleke wol - doet deerne binnen)

In de wereld van Pelevin worden dit een aantal mensen die plots 'ontwaken' in een chatroom en samen op zoek gaan naar het hoe en waarom van hun aanwezigheid daar. Ook fysiek blijken ze immers allemaal in gelijkaardige kamers opgesloten te zijn.

Wat in eerste instantie een frivool vraag en antwoord spelletje tussen de verschillende chatters is, wordt wat sappiger als de personages ook hun omgeving proberen te vatten en uit te leggen.
Als lezer zit je met dezelfde vragen en krijg je ook stilaan meer vat op het geheel: de personages worden mede door hun virtuele namen en hun fysieke omgeving in het labyrint door Pelevin getypeerd en gekarakteriseerd. De auteur plaatst ze net genoeg tegenover elkaar om de gesprekken opwindend en verrassend te maken.

Pelevin voert je zo mee naar een overschouwend, beschouwend en filosofisch slot, waarin hij op verschillende manieren zijn visie op het labyrint en de Minotaurus uiteen zet.
Vlot lezend en speels, hier hebben we van genoten!

gepubliceerd op 7/01/17, 20:51