>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Willoos

TITEL: Willoos

GENRE: filosofische roman

AUTEUR: Bernard Beckett

UITGEVERIJ: Lemniscaat

GELEZEN DOOR: Caroline

BOEK: In 'Willoos' speelt Bernard Beckett met de vraag of mensen hun eigen keuzes maken of dat ze een voorspelbaar en reeds uitgetekend pad moeten volgen.
Wanneer Tristan en Grace klem komen te zitten in een autowrak, besluiten ze elkaar hun levensverhaal te vertellen om te voorkomen dat ze wegdoezelen en er het leven bij inschieten. Tristan was een briljant student die betrokken was bij een onderzoek naar de vrije wil. Grace groeide op in het zeer strenge klooster en werd nadien veroordeeld tot een leven in armoede buiten de stadsmuren. Beiden hebben in hun leven hartverscheurende keuzes moeten maken en geworsteld met hun eigen
verwachtingen en die van hun omgeving. Langzaam schuiven de twee levens in elkaar en ontdekt de lezer waarom zij samen in het wrak zitten.
Beckett schrijft met een vlotte pen waardoor het boek leest als een trein. De filosofische stukken over vrije wil zijn met de voeten op de grond geschreven en begrijpelijk verwoord. Dat thema bepaald echter niet het hele boek: ook liefde, armoede, omgaan met autoriteit, ... worden onder de loep genomen.
De spanningselementen worden misschien wat onderbelicht: af en toe is de wereld die Beckett schetst wat te fantasierijk zodat de harde werkelijkheid waarin de hoofdpersonages terecht komen wat overstemd geraakt. Nietemin: een aanrader!

gepubliceerd op 4/06/13, 22:03