>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Book from the Ground: from Point to Point

TITEL: Book from the Ground: from Point to Point

GENRE: Universeel leesbaar boek

AUTEUR: Xu Bing

UITGEVERIJ: MIT Press

GELEZEN DOOR: Linde

PRIJS: € 18.95

BOEK: In ‘Book from the Ground’ volgen we de dagdagelijkse beslommeringen van het somtijds banale, kleinburgerlijke leventje van Mr Black. Zijn vriendin heeft hem verlaten en heeft (wat we mogen geloven) voor een upgrade gekozen. Zijn job – die hem weinig uitdaging biedt - neemt hij niet al te serieus. Uit zijn telefoongesprekken vernemen we dat hij de hete adem van zijn bemoeizieke moeder regelmatig in de nek moet dulden. Zeker wanneer ze hem voor de zoveelste keer roostert over zijn toekomst en waarom er nog geen nieuwe partner in het vizier is. Af en toe zweet hij om de kleine dingen: een geschikt cadeau vinden voor een jarige vriend, iemands baby niet beledigen en of zijn darmen danwel nog gezond functioneren.

Om aan het gezeur van zijn moeder, de eenzaamheid en het liefdesverdriet te ontsnappen, besluit Mr Black om de liefde op het wereldwijde web te gaan zoeken. Zijn eerste pogingen kennen weinig bijval. Mogelijks maakt zijn onrealistische verwachtingspatroon niet echt veel indruk op het andere geslacht. Maar uiteindelijk volgt er toch een geslaagde date. Zou dit nu de toekomstige Mrs Black kunnen worden? Kortom, het relaas van één dag uit het leven van Mr Black.

De meest opmerkelijke afwezige in dit verhaal zijn woorden. Die komen er “letterlijk” (pun intended) helemaal niet aan te pas. In plaats van het verhaal in een taal te gieten en daarbij toe te laten dat sommige zaken in vertaling verbasterd of verloren geraken, besluit beeldend kunstenaar Xu Bing om een verhaal te creëren dat écht universeel leesbaar is. Geen woorden, letters of zinnen, maar een aaneenschakeling van pictogrammen rolt over het blad. Eens als lezer vertrouwd met deze rebusachtige opzet geeft het verhaal op een subtiele manier toch veel gelaagdheid prijs. Hoewel we slechts een opeenvolging van symbolen en icoontjes zien, laat de vertelling het toch toe om humor, ironie, nuancering, maatschappijkritiek en culturele eigenheid over te brengen. Het staat niet op de voorgrond, maar je wordt als lezer uitgedaagd om te reageren. Mocht Mr Black je vriend zijn - je zou met hem in discussie gaan, je ergeren aan zijn besluiteloosheid, zijn twijfelachtige keuzes veroordelen, hem af en toe de levieten lezen, met hem lachen, huilen, een biertje drinken en hem soms gewoon een luisterend oor en een troostende schouder bieden. Eigenlijk alles wat we gewoon ook beleven met doodnormale romanpersonages (al zijn we van mening dat we die nog niet al te vaak zijn tegengekomen).

(Prijs kan afwijken)

gepubliceerd op 2/04/20, 13:29